Forældres skilsmisse 1
FORÆLDRETANKER

Vi opdrager til fremtiden ud fra fortiden

Der er sådan et paradoks med opdragelse, som jeg synes er umådeligt interessant. Det er også et, der ofte beroliger, mig når det kommer til skyldfølelse over ikke at have læst alle de nyeste bøger, hørt alle podcasts eller komme til at hæve stemmen lidt for meget og lidt for ofte.

Der er utrolig få i dag, der opfinder den dybe tallerken. I stedet bygger alle ovenpå de andre, der arbejdes videre med teorier og forskning, det vikles og præsenteres på nye måder. Det kommer der rigtig meget godt ud af. Det ændrer dog ikke på, at måden vi opdrager i dag bygger på forskning, der er ældre og siden blevet fortolket flere gange. Samtidig forskes der i dag, men før den er gennemtygget og når boghandlen i et almindeligt sprog, går der yderligere 10-20 år. Det er altså det vi bygger vores opdragelse på, hvordan børn og voksne havde det for 20 år siden.

Ingen kan spå om fremtiden

Denne her viden kombineres med, hvordan vi tror, det bliver om 10, 20 og 30 år. De færreste havde nok for 20 år siden forestillet sig hvordan internettet, smartphones og sociale medier ville forme livet i dag. Selvhjælpsbøger og forældrebøger vil gerne give os en nøgle til fremtiden og løse nutiden samtidig. Jeg er også fan af dem, fordi de er så vigtig en kilde til viden og ofte i et mere forståeligt format end forskningsartikler. Det er også vigtigt at bevare en vis skepsis her. De er heller ikke synske. På så mange punkter famler vi i blinde.

Diskussionen om børn på de sociale medier og nettet er et godt eksempel. I dag er internetmobning et fænomen, der fylder mere og mere. Datasikkerhed, fortrolige oplysninger og hvad man må og ikke må dele online, er blevet utrolig relevant. I slutningen af mit sidste år i gymnasiet kom det frem at flere elever havde misbrugt en lærers login til intranettet gennem hele skoleåret. Læreren var kommet til at vise det på storskærm i undervisningen. Eleverne havde skrevet det ned, og læreren havde ikke efterfølgende ændret det.

Tiden før GPDR

Eleverne brugte det til at se andres karakterer, bl.a. mine, fordi jeg ikke gad dele dem med gud og hver mand, og til at ændre deres og andres fravær. Det betød at nogle elever var meget fraværende, men det ikke fremgik af systemet. Det blev opdaget et par måneder inden afslutningen. Straffen var, at eleverne skulle op i fuld pensum, og de ikke måtte komme til undervisning. De pågældende elever var meget fortørnede og mente, det var en meget hård straf.

For et par år siden var der en lignende sag. Her blev der ført sager, kom pletter på straffeattester og bortvisning, så de måtte gå hele året om. I årene mellem de to sager var, at opfattelsen af brud på datasikkerhed og retten til privatliv ændres. En større forståelse af at, hvordan vi færdes online på sociale medier og andre fora har betydning for andre mennesker. Mine klassekammerater krænkede mit privatliv ved at se og dele min karakterer. Men det blev simpelthen ikke betragtet sådan. Vores opfattelse af, hvad der er socialt acceptabelt ændres over tiden. Digital dannelse, hvordan man gebærder sig online, er pludselig på skoleskemaet og et emne til snakken om middagsbordet. For 15 år siden var Facebook lige kommet til Danmark til sammenligning.

Men hvad så?

Det her handler ikke om at opdragelse så er ligegyldig. At fokus på bevidst forældreskab, hjemmepasning, curlingforældre eller adskilleskultur er spild af tid og kræfter. Det handler om en erkendelse af, at man som forældre, skal gøre det godt nok nu og her. Man skal gøre sit bedste, søge viden, lytte til mavefornemmelsen og se på sit barn og barnets trivsel. Det er det ansvar man har som forælder. Men perfektion er umuligt, fordi facitlisten ændres hele tiden.

Omstillingsparathed og åbenhed er så vigtige egenskaber som forældre. Sammen med at turde give plads til magtesløsheden. Vi er nemlig alle magtesløse på et eller andet punkt fordi vi simpelthen ikke kan forudse fremtiden. Der er måske nogen forventninger et par år frem, men det er også så langt frem vi har en chance. Teorier, forskning, forældrebøger og tilgange skifter. Ligesom mode kommer nogen af dem tilbage som en boomerang og andre går helt af mode som Godnat og Sov Godt og plateau sko burde have gjort.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *