understimuleret
FORÆLDRETANKER

Understimuleret eller overtræt?

Jeg har sgu fejllæst mit barn. Ham der den lille, som man kunne mene, jeg burde have nærmest telepatiske evner med. Det har jeg bare ikke. Jeg kan stadig ikke tankelæse og jeg kan stadig fejllæse mit barn. Det sker selvom jeg nok er den, der kender ham bedst. Derfor troede jeg at han var understimuleret og tænkte ikke på, om han var overtræt.

Senest er det sket mht. putning. Hjalte har et meget stærkt putteritual med en meget specifik sang, der altså har været på plads siden han var 14 dage gammel. Pånær problemer da han var syg, har der ikke været nævneværdige udfordringer med putning. Han har altid haft et godt sovehjerte og jeg har sjældent set ham overtræt. To gab og han sov. Det var altså indtil han blev 9-10 måneder. Pludselig ville han ikke sove uden en kamp. Han fik sin flaske og blundede måske lidt. Men mens jeg sang “der er et yndigt land” i alle mulige stemmelejer, prøvede han at ramme min mund, næsebor og øjne med sine fingre. Hjalte betragtede putningen som et fænomenalt tidspunkt at træne sin finmotorik. Når jeg lagde ham vendte han sig på siden, så på ryggen og så græd han. Hjerteskærende og hver gang jeg gik uden for synsvidde. Jeg fulgte vores 30 minutters regel ved gråd, men det kunne tage meget lang tid at putte. Hvis han var overtræt, var han vel faldet i søvn.

Måske keder han sig?

Nicolai og jeg gik i tænkeboks. Vores bedste bud var at han måske var understimuleret. Fra kl. 18-19 mellem aftensmad og putning skete der ikke så meget andet end musik, tørsvømning og oprydning. Vi prøvede at gå en tur, cykle en lille tur og lave mer babyrytmik inden sengetid. Det kunne jo være han var understimuleret. Vi kunne dog ikke se en forskel og ikke helt se et mønster. Det skete nemlig stadig at Hjalte var fik sin flaske, sin sut, sin sang og blev lagt og sov.

En aften da jeg gav ham sin godnatflaske. slog det mig, at vi nok havde misforstået det. Efter vi har været opmærksomme på det og ændret rutiner, har der næsten ikke været problemer. Hjalte var faktisk overstimuleret og overtræt. Hans problemer med at falde i søvn skete, når vi var gået direkte fra at have gæster, være gæster eller lidt for meget rytmik og sang. Derfor har vi nu en regel om 10-15 minutter nedkølingstid før sengetid. Det er tid, hvor vi bare er på gulvet eller han selv møffer rundt. Hvis der er gæster er det ekstra tid på værelset til at sidde og kigge eller snakke. Det virker for os, men jeg er stadig lidt overrasket over, at jeg i den grad kunne misforstå ham.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *