tryghedscirklen og en status
SYGDOM

Tryghedscirklen og aldrig at sige nej til hjælp

Jeg blev for nylig kontaktet af et par specialestuderende, der skriver om Tryghedscirklen. Det faldt samtidig med at jeg har talt med flere, der har sagt nej tak til Tryghedscirklen. Det har man selvfølgelig lov til og Tryghedscirklen er ikke nødvendigvis for alle. Men jeg frygter at en afvisning af Tryghedscirklen kan skyldes forvirring om, hvad det er. Det kan jeg godt forstå. Det er svært at forklare og selv den brochure jeg blev præsenteret for, var lidt utydelig.

Vores forløb

Da Hjalte var 6 uger konstaterede sundhedsplejersken at han havde afvigende social kontakt. Det gjorde hun med en test, der hedder ADBB. Det var ikke ekstremt, men betød at han havde svært med øjenkontakt, smil og ansigtsmimik. Jeg havde mistænkt det et par uger. Det skyldes alle de apps og bøger, der så fint fortalte mig, hvordan Hjalte burde udvikle sig. Samtidig fik jeg en ret høj score på efterfødselsreaktion. Jeg havde ikke en depression, men endte der, hvor der skulle handles. Sundhedsplejersken tilbød to forløb

  • København Kommunes forløb med et gruppeforløb om 5-7 måneder faciliteret af medarbejdere fra kommunen
  • Tryghedscirklen som Københavns Kommune var startet med og blev faciliteret og forsket i af Københavns Universitet.

Hvis vi valgte Tryghedscirklen, som jeg forresten dengang synes var et tåbeligt navn, ville vi få en psykolog på besøg. Hun skulle komme i 3 timer og høre om min og Nicolais barndomme, baggrunde og teste os begge igen for efterfødselsreaktion. Hun ville også foretage yderligere tests på Hjalte. Efter små 3 timer var konklusionen at vi kunne deltage i Tryhgscirklen. Vi sagde ja tak, da vi vidste der skulle hjælp til og mente at det kunne ikke skade. Men fordi det er et forskningsprojekt skulle der trækkes lod om vi kunne komme med. Vi fik et god lod og kom med. Det var 10 gange a 2 timer i et gruppeforløb med tre andre par. I mens blev Hjalte passet i et rum ved siden af.

Circle of Security

Jeg vil rigtig gerne spoile lidt af hvad Tryghedscirklen er. Tryghedscirklen er det danske ord for Circle of Security. Det består både at en måde at screene babyer for social afvigende kontakt, tjekke for efterfødselsreaktion og forløb til forældre. Der er flere kommuner, terapeuter og coaches, der arbejder med det i Danmark. Men der er ikke lavet noget forskning på, hvordan forløbet kan bruges i Danmark. Der er jo forskelle på USA og Danmark og hvad, der virker det ene sted, er ikke nødvendigvis bedst det andet. Det handler om at få oversat videoer, materialer og forløbet så danske familier får noget ud af det. Det arbejde er Københavns Universitet er i gang med.

Københavns Kommunes sundhedsplejersker får oplæring og hjælp fra psykologer fra Københavns Universitet. Selve gruppeforløbet og evaluering sker på universitet og der er et tæt samarbejde mellem universitet og kommunen. Målet er at sikre den bedst mulige hjælp til børn og forældre.

Hovedværktøjet i Tryghedscirklen er en illustration af en cirkel. I den ene ende er der to hænder. Det lille barn bevæger sig på cirklen. Barnet bevæger sig ud fra forældrenes trygge havn og udforsker. Barnet bevæger sig også tilbage til forældrene, når der er brug for hjælp, ro og støtte. Det er den forenklede version. Ud over selve Tryghedscirklen er der videoer, øvelser og samtaler. Vi var i et forløb med tre andre par og jeg synes det fungerede så godt at vi var afsted som par. Det er næppe en hemmelighed at jeg mener lighed er vigtigt når det kommer til engagement i det her fælles barn. Samtidig gav det nogen værktøjer vi jo bruger sammen. Tryghedscirklen er stadig noget vi taler om i dag.

Det er svært at sige ja til hjælp

Jeg har brugt mange år på at lære at sige ja tak til hjælp og der var Tryghedscirklen en god test. For mig føltes Tryghedscirklen helt ærligt som det største nederlag. Jeg har brugt mange timer, energi og penge på at arbejde med min barndom. Det har jeg gjort for at få det bedre og for at jeg ikke skulle gentage mine forældres fejl. Og her sad jeg så 2 måneder inde i moderskabet og læste om tegn på utryg tilknytning, autisme og hjerneskader.

Ingen fagpersoner kunne fortælle mig, hvad der var galt med Hjalte. Der kunne tidligst laves flere tests når han var 2 år. Mens de forsikrede mig om, at det kunne skyldes alt muligt, var det anderledes i mit hoved. I mit hoved og mine følelser var den mest nærliggende forklaring, at jeg var fejlet som mor. Og nu skulle jeg på forældrekursus for at lære at være sammen med mit barn. Desuden var vi også en sårbar familie med øget risiko for depression og skilsmisse. Så mine dårlige evner som mor kunne også have betydning for mit og Nicolais helbred og parforhold.

De gamle indlæg ligger alle her:
Begyndende bekymring
Ingen øjenkontakt med baby
Tilmelding til Tryghedscirklen
Efterfødselsreaktion i december
Min bekymring for Tryghedscirklen
Første øjenkontakt og smil under amning
Jeg føler mig snydt for babytiden
Hvad jeg fik ud af Tryghedscirklen
Hvordan jeg genoptrænede Hjaltes øjenkontakt
Tryghedscirklen 1 år efter

Taknemmelighed

Jeg ved af gode grunde ikke, hvad der var sket, hvis vi ikke var taget med. Hjaltes problemer med øjenkontakt blev løst, da han fik behandlet sin nyrebækkenbetændelse. Men Tryghedscirklen gav os stadig rigtig meget. Psykologerne tjekkede Hjalte løbende og vi havde også et tjek, da han var 1 år. Det har givet os enorm meget ro at de kunne bekræfte at alt var som det skulle være. Jeg havde en efterfødselsreaktion, der i høj grad hang sammen med Hjaltes sygdom. Derfor fik jeg det hurtigt bedre, da han blev rask.

Men da vi startede var jeg langt nede og det hjalp rigtig meget at få talt om det. Det var også en lettelse at høre fra andre, der oplevede efterfødselsreaktioner. De her følelser om at fejle, ikke være god nok og være en dårlig mor var jeg pludselig ikke længere alene med. Jeg fik også bekræftet at jeg var god nok! Ligesom alle andre mødre vil jeg mit barn det bedste, men perfektion skal ikke være målet. Jeg gør det godt nok. Den har jeg taget med mig og siger stadig højt for mig selv.

Tryghedscirklen og forældreskab

Som par var det også rigtig godt. Vi fik en fælles værktøjskasse og et fælles sprog omkring Hjalte. Hvis man taler samme sprog er det bare lettere at kommunikere. Så sent som i weekenden havde vi en snak om, hvor vi er på cirklen. Jeg har det klart lettest ved at Hjalte er ude og opdage, men sværere når han kommer tilbage. Det gør at jeg skal være ekstra opmærksom på, når han søger mig og har brug for mig. Nicolai er omvendt og skal øve sig i at give slip på Hjalte. Men alt i alt supplerer vi hinanden og det fungerer rigtig godt. Men jeg skal ikke være misundelig eller bedrevidende på, hvordan Nicolai er med Hjalte. Min måde er nemlig lige så godt og igen får Hjalte jo det hele fordi vi supplerer hinanden.

Jeg tror ikke det er muligt for mig at anbefale Tryghedscirklen nok. For dig der overvejer der; hvad har du at miste? Det er aldrig et tegn på svaghed at sige ja til hjælp, det er et tegn på styrke.


Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *