sige_til_mit_barn_del_2
BEVIDST FORÆLDRESKAB

Ting jeg prøver ikke at sige til mit barn #2

Jeg har skrevet #1 her. Her skriver jeg lidt om mine tanker om, hvad jeg siger til Hjalte og hvad jeg prøver ikke at sige.
Det er så vigtigt, at jeg som voksen tænker over, hvad jeg siger. Det er vigtigt at jeg er præcis i mit sprog. Det er også vigtigt at jeg hjælper Hjalte med at håndtere sine følelser.

Det der med følelser er altså en virkelig vigtig ting. Jeg har selv haft mange problemer med at mærke og forholde mig til mine egne følelser. Det gør altså ikke livet lettere. Derfor er det så vigtigt for mig at prøve at hjælpe Hjalte til det.

Du tager fejl

Jeg er blevet opmærksom på endnu en ting, jeg siger når Hjalte er ked af det. Jeg siger ”det var ikke noget/der er ikke noget at være ked af/sur over”. Det betyder, at når Hjalte græder af for mig ukendte årsager eller fordi han igen har slået hovedet i bænken, så trøster jeg og siger alt muligt, men blandt andet at det jo ikke var noget.

Derfor kom jeg til at tænke, hvad der ville ske, hvis jeg sagde det til en voksen. Når veninden græder over noget, hvis jeg nu bare klapper hende på ryggen og siger ”så så så der er jo ikke noget”. Enten fordi jeg ikke helt forstå årsagen til hendes gråd eller fordi jeg måske ikke synes det er noget at være så oprevet over.

Hjalte har ret

Det er jo netop noget at være oprevet over for Hjalte. Og han prøver at fortælle mig det. Som voksen kan jeg godt håndtere at hamre storetåen ind i dørkarmen. Jeg har prøvet det før, kan bande lidt, tjekke om den er brækket, humpe lidt rundt og så er det højst sandsynligt ovre. Alt det ved jeg. Men for 1 år gamle Hjalte er det virkelig voldsomme ting der sker. Han mistede kontrollen med kroppen, blev overrasket over bevægelsen, har en ubehagelig følelse i panden og andre reaktioner, som jeg slet ikke kan forestille mig. For Hjalte er der altså noget at reagere på. Det skal jeg ikke underkende ved at sige, at der ikke er noget.

I stedet prøver jeg at sige det samme som i del 1. Det er noget i stil med ”ramte du bænken? Lige med hovedet? Den havde du ikke lige set var der. Jeg tror du blev overrasket over den. Gør det lidt ondt? Hvor-henne? det er vigtigt at passe lidt på når man kravler rundt. Når man er så dygtig til at kravle op på ting så kan man godt komme til at slå hovedet nogen gange.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *