siger-ikke-til-mit-barn-del1
BEVIDST FORÆLDRESKAB

Ting jeg prøver ikke at sige til mit barn #1

Jeg prøver at være opmærksom på, hvad jeg siger. Det gælder selvfølgelig til voksne, som jeg gerne vil tale til og om på en pæn og fornuftig måde. Jeg er ikke perfekt og ved det kræver lidt betænksomhed en gang imellem at have fokus på de her ting.

Det gælder dog i høj grad Hjalte. Jeg er blevet opmærksom på hvor mange ting, jeg siger til ham, der egentlig er lidt tåbelige. Det er jo ikke fordi jeg mener det skader ham for evigt. Men mange bække små og hvis jeg kan være lidt opmærksom, kan det kun hjælpe.

Børn er børn og børn er ikke voksne. Det gør sig især gældende når det kommer til ansvar. Jeg synes dog alligevel at vi på mange punkter godt kan sammenligne voksne og børn. Jeg er begyndt at gøre det med de ting jeg siger til Hjalte. Børn tager ting bogstaveligt. De forstår ikke ironi og sarkasme, og det stiller altså nogen krav til de voksne. Det gør at jeg skal være tydelig i mit sprog.

Dumme dør

For nylig er at jeg blevet opmærksom på, at jeg giver døren/kommoden/ stolen skylden. Når Hjalte hamrer hovedet ind i en bænk siger jeg ”dumme bænk at den var lige der” mens jeg trøster. Men det vil jeg stoppe med. Det er jo overhovedet ikke bænkens skyld. Bænken har altså hverken holdninger, følelser eller evnen til at flytte sig. Det betyder ikke at det er Hjaltes skyld. Det er bare sådan noget, der sker.

Samtidig ønsker jeg at Hjalte lærer at forholde sig til sine følelser. Han skal forholde sig til at han er ked af det, frustreret, vred, overrasket eller sur, men uden at det er en andens skyld. Ham og jeg skal tale om hans følelser og det er dem, jeg skal hjælpe med at sætte ord på.

I stedet siger jeg noget i stil med ”ramte du bænken? Lige med hovedet? Den havde du ikke lige set var der. Jeg tror du blev overrasket over den. Gør det lidt ondt? Hvorhenne? det er vigtigt at passe lidt på når man kravler rundt. Når man er så dygtig til at kravle op på ting så kan man godt komme til at slå hovedet nogen gange.”

Det kræver noget tilvænning og omtanke at have fokus på de her ting, men det er vel essensen af udvikling. Det virker heller ikke fair at Hjalte er den eneste af os, der skal udvikle sig. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *