oekonomi-og-forkaelet-barn
FORÆLDRETANKER

Tanker om økonomi og et forkælet barn

Der er sådan et klassisk first world problem som ikke desto mindre er en helt reel bekymring hos mange forældre. Hvordan sikrer jeg mig mod, at mit barn bliver et forkælet barn? Som forælder har man nogen værdier og holdninger til både opgaver, økonomi og livskvalitet som jo gerne skal gives videre til afkommet.

Min egen barndom manglede ikke noget fysisk. Psykisk er en anden sag, som der er masser af indlæg om. Men fysisk havde jeg rent tøj, mad på bordet og legetøj. Jeg gik også på en lilleskole, der altså ikke er gratis og begge mine forældre havde jobs og ejede vores hus. Mine forældre har lært mig at tælle mønter, og at man ikke kan få alt det, man vil. I forhold til mange andre var jeg et forkælet barn og i forhold til mange andre, var jeg ikke. Der var været begrænsninger i deres økonomi, som jeg først har lært om senere. Som barn var det bare hyggeligt at spise madpakker og ikke et afsavn ikke at være på restaurant. På samme måde elskede jeg biografen, men var oftest kun afsted med en af mine forældre fordi det var billigst. Selv har jeg også haft en fornuftig og forsigtig tilgang til økonomi. Opsparinger, studiejobs og først andelslejlighed og nu ejerlejlighed. 

Den svære balance

Egentlig ønsker jeg ikke mit barn kopierer mig fuldstændig. Han må gerne være mere modig, sorgløs og turde lidt mere. Dog ønsker jeg bestemt heller ikke forbrugslån og en forventning om at jeg støtter ham økonomisk for evigt. Som alle andre forældre er jeg bekymret for at finde en balance så mit barn får en sund, afbalanceret tilgang til økonomi og ikke bare er et forkælet barn. Gennem årene har jeg mødt flere typer mht. økonomi lige fra forbrugslån, minimal opsparing til dem med et stort fokus på at leve på en sten. Det handler om prioriteringer i livet og ønsker for sin fremtid.

Uanset hvad kommer Hjalte til at vokse op i det der for mig, er en privilegeret økonomisk situation. Både Nicolai og jeg har uddannelser og faste jobs og vi bor i en ejerlejlighed i København. Der er opsparing og overskud i hverdagen. Vi er prisbevidste og har faste budgetter, som jeg gennemgår hvert halve år. Men jeg kan uden de store overvejelser købe en bamse på ferien uden at vælte budgettet. Han er da også ualmindelig bedårende, når han forelsker sig i en bamse. Ligesom vi kan gøre livet lettere for os selv og spise ude når vi er på tur fremfor madpakker. Egentlig elsker jeg madpakker, men jeg elsker også at spise ude.

Hvad gør jeg?

Selvfølgelig håber jeg, at han selv er i så god en situation, når han er voksen. Men jeg er heller ikke interesseret i at han tager det som en selvfølge. At Hjalte vokser op med en forventning om at alle da bare kan gøre og prioritere sådan. At det er hans ret eller han har krav på det liv, han nu engang har. At han er et forkælet barn. Samtidig er jeg jo også noget kritisk overfor virksomheder, der skaber forburgerbørn. Så nu er vi blevet opmærksomme på, hvad vi køber til ham. Desuden sælger vi også hans ting fx hans puslebord, da det gjorde mere skade end gavn. Både Nicolai og jeg har haft en tendens til at købe, når vi finder noget. Ofte brugt via reshopper eller DBA, men er det umuligt så i butikker. Helst på tilbud. Nu har jeg fokus på at samle sammen til hans fødselsdag, julekalender og julegave i stedet for at købe og give det nu. Det betyder også at jeg er kritisk over at købe ting til ham, når vi er i butikker. Jeg vil gerne forebygge og stoppe at han forbinder legetøjsbukker med at få noget med det samme.

Der er bare så mange aspekter af det her med et forkælet barn og endnu vigtigere; Hvordan det forhindres. Hvis man altså vil forhindre det. For mig er det vigtigt, fordi det ligger så langt fra min egen opvækst og tilgang til verdenen. Det er så vigtigt, at børn også lærer at behovsudskyde og prioritere både når det handler om økonomi og alt andet i livet. At starte med købemønstre og et fokus på ønsker i modsætning til behov, er et sted at starte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *