tanker_og_overvejelser_om_blaerepunktur
SYGDOM

Tanker og overvejelser om blærepunktur

Jeg er blevet opmærksom på, at blærepunktur måske er lidt mere kontroversielt, end jeg gik og troede. Derfor vil jeg sætte et par ord på min indstilling til blærepunktur. Hjalte har fået lavet blærepunktur flere gange og især under anden indlæggelse og fjerde indlæggelse. Han er desværre også blevet stukket forgæves flere gange. Det er vanvittigt hårdt, men jeg oplever også en del forvirring om det her med en blærepunktur.

Hvad er en blærepunktur?

En blærepunktur laves i stedet for at opsamle en urinprøve på gammeldags maner. Der sættes tryllecreme på maven lige under navlen en times tid før blærepunkturen. Det er vigtigt, at barnet får masser af drikke og ikke tisser i mellemtiden. Da små børn ikke kan holde sig på kommando, bliver man nød til at være klar med et bæger til at opsamle urin, hvis der nu skulle blive tisset. Lægen bruger en ultralydsscanner til at sikre, at der er urin i blæren. Scanneren bruges også til at hjælpe med at guide lægen, så der rammes rigtigt. En læge fortalte mig, at med ultralydsscanneren stikker de typisk rigtigt i 4 ud af 5 tilfælde. Når det er sagt så er Hjalte så åbentbart lidt svært at stikke i. Statistikken holder i hvert fald ikke helt og typisk har lægen ramt korrekt ved 1 ud af 3 gange.

Tisse i kop når man er 1 år

Ved en gammeldags urinprøve er processen anderledes. Her skal barnets tissehalløj rengøres og så skal forældrene lege ”fang,” når barnet tisser. Det er dog vigtigt ikke at få det første af strålen, men det midterste. Og så skal der være to prøver. Prøven kan nemlig lettere være forurenet af hudbakterier og derfor give et forkert resultat. Det lyder jo lettere, men det er det ikke. For os er det kun lykkedes, når Hjalte har over 39 i feber. Så er han nemlig så smadret, at han ligger og sover i armene. Derfor skal en af os sætte sig klar godt dækket af tisseunderlag og med en kop. Koppen har lidt skarpe kanter og skal holdes nede ved lårene. Vi dækker ham lidt med stofbleer og strømper, så Hjalte heller ikke bliver for kold af at ligger der. Rekorden er 5 timer. Vi skiftes undervejs, men Hjalte bliver typisk ked af det, når der rykkes for meget. Fik jeg nævnt, det skal gøres to gange!

Blærepunktur er hårdt

Det er vanvittig hårdt og ubehageligt for mig, når han får lavet en blærepunktur. Han græder fra det øjeblik, han bliver lagt ned og det tager helt klart til i intensitivitet når de stikker. Læge og sygeplejerske holder benene, men jeg skal holde armene. Imens hvisker jeg beroligende ting til Hjalte. Sutten vil han aldrig tage og han græder og græder imens. Lægen på Hvidovre Hospital forsøgte det, dengang han var 2 måneder gammel, men uden held. I mellemtiden kom der en urinprøve som de holdt sig til. Den første indlæggelse var også der min reaktion på Hjaltes gråd ændrede sig. Jeg kan lettere være i hans smerte- eller febergråd, fordi jeg ved, hvad det er og typisk, hvad det skyldes. Problemet er, at der skal være to urinprøver og da det manglede ved anden indlæggelse, troede lægen ikke helt på resultatet. Derfor var han skeptisk overfor muligheden for blæreinfektion. Derfor var det først ved tredje indlæggelse, at Hjalte blev henvist til Rigshospitalet.

Hvornår blærepunktur giver mening

Så jeg er altså lidt fan af blærepunktur i Hjaltes tilfælde. Han nærmer sig den grænse, hvor de ikke vil gøre det. Det kan jeg godt forstå, fordi det kan føles som et overgreb. Jeg kan også mærke, at han reagerer mere på det og som han bliver mere bevidst, ønsker jeg ikke at fortsætte med blærepunktur. Men op til 1 års alderen synes jeg det er at foretrække, da det tager kortere tid og derfor kortere tid med ubehag. Det gør også, at ved negativ prøve kan vi alle komme hurtigere hjem, hvilket jeg også mener er til Hjaltes fordel. Sjovere er en aften på børnemodtagelsen altså heller ikke.

Men hvis Hjalte bare kom ind og en urinprøve var en god ide, ville jeg overveje nødvendigheden af det. Jeg ville også have fokus på chancen for andre sygdomme inden jeg gik med til blærepunktur eller urinprøve. I Hjaltes tilfælde skal der foreligge en urinprøve. Vi kommer simpelthen ikke videre i systemet, undersøgelserne eller hjem, før der er en urinprøve og blæreinfektion er udelukket. Derfor har jeg flere gange valgt en blærepunktur til. Efter sidste gang i november, hvor han reagerede tydeligere, vil jeg næste gang overveje om det skal være blærepunktur eller urinprøve med kop, men han er også over et år nu.

Jeg har samlet alle indlæggene med Hjaltes sygdomsforløb, så du lettere kan få et overblik.

_____________________________________________________________________________
Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *