slut-med-su-laan
DET PERSONLIGE

Slut med SU lån

Der er sket noget ret stort. Ihvertfald for mig. Jeg har betalt mit SU lån af. I sin tid anbefalede min bank at jeg tog lånet. Det skyldtes at renten på SU lånet var lavere end på mit andelsboliglån og det derfor godt kunne betale sig. Dengang havde jeg også studiejob og derfor gik lånet primært til det andet lån. Den sidste del af specialet havde jeg ikke studiejob og lånet gik til almindelig forbrug. Det var en god beslutning, men alligevel fik jeg lidt en klump i maven, da jeg begyndte at betale af på de 80.000 kr. Det er jo virkelig mange penge og det føltes som en “dum” gæld, fordi jeg jo havde kunne klare mig uden.

Samtidig har jeg også været pragmatisk nok til at indse, at det ikke gav mening at betale det ud. Renten på andelslånet var stadig større og derfor har SU lån bare kørt sin egen gang med næsten 4 år tilbage. Nu er det dog sådan at vi har en større opsparing liggende. Siden jeg som 18 årig sparede 20.000 kr. op til når jeg skulle flytte fra kostskolen, har jeg haft en opsparing. Det har også fungeret bedst for mig at den var på minimum 20.000 kr. Nu var den så endt et godt stykke over fordi vi har været forsigtige herhjemme med andre løn. Der er også det at vi håber at købe sommerhus om et par år og derfor sparer op til det.

Så godt som gældfri

Da jeg så sad og lavede mit halvårlige budgettjek, kiggede jeg igen på posten til SU lån. Det var alt andet 800 kr. om måneden og en rente der nu var højere end den jeg fik på vores opsparing. Derfor talte jeg det igennem med Nicolai og vi har betalt både hans og mit ud. Det vi sparer i månedlig betaling kommer så bare på opsparingen. Det var et vildt antiklimaks at betale lånet ud. Det her er altså et øjeblik jeg har set frem til i 7 år. Det er jo stadig mange penge, jeg skulle betale. Men der var hverken fanfare eller confetti, da jeg havde betalt. Det var ligesom da jeg blev færdiguddannet, hvor kulminationen på 5 års studier var et bevis med posten. Den sidste påmindelse fra min studietid er nu afsluttet, hvilket føles vildt underligt.

Det føles også vanvittig voksen at have betalt sit SU lån af. Jeg har sparet op siden jeg begyndte at få lommepenge. Samtidig har jeg været heldig med et par andelslejligheder og levet beskedent også efter uddannelsen. Nu er jeg så gældfri som jeg nok nogensinde bliver. Det er en vanvittig priviligeret situation, der på mange punkter kendetegner mit forhold til penge. Det eneste lån jeg har, er realkreditlånet, der er selvforskyldt pga. impulskøbet af en ejerlejlighed. Det giver en vild frihed som jeg ikke er helt sikker på, hvordan jeg har det det med.


Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *