roedhaaredestaadige
BARNDOM

Rødhårede er (ikke) stædig

Altså en rødhåret er ikke mere stædig end alle andre. Hjalte er rødhåret. han er faktisk så rødhåret, at det ofte er det første folk kommenterer på. Det har han primært fra mig og min side af familien. Men hans far er rødskægget og i lige præcis samme nuance som Hjaltes hår. Det er fantastisk at være rødhåret. Jeg håber, at han vil være enig og nyde opmærksomheden, han uundgåeligt vil få.

Desværre betyder den røde hårfarve også, at han vil blive sat i en rigtig kasse. Andre vil tilskrive hans opførsel og handlinger hårfarven. Det skyldes at hans (og min) hårfarve er forbundet med stædighed. Derfor vil hans handlinger og opførsel til tider blive tilskrevet hårfarven mere end fx udefrakommende ting eller andre følelser. Desværre kan det at sætte folk i kasser på den måde have flere utilsigtede konsekvenser.

Der er en risiko for at omgivelserne forventer, at han er stædig grundet hårfarve. Derfor vil han måske føle, at han skal være stædig. Da jeg var barn kunne jeg føle at jeg skulle opføre mig stædigt, fordi det jo var sådan jeg var grundet min hårfarve.

Stereotyper og følelser

For det andet, og denne er vigtigst, negligerer og underminerer det følelser, når folk bruger kasser og fx tilskriver følelser en specifik hårfarve. Det betyder at Hjalte kan opleve at hans negative følelser som vrede, ked af det, sur, ærgerlig eller irriteret i stedet bliver kaldt for stædighed. Samtidig bliver årsagen til den specifikke følelse ikke altid anerkendt, men i stedet afskrevet med at det skyldtes hans røde hår. Hvis jeg opførte mig dårligt som barn blev tilskrevet hårfarven/stædigheden. Og dermed ikke oplevelser jeg havde med andre børn eller voksne. Det er en stor bekymring for mig. En af de voksnes fornemste opgaver at anerkende og hjælpe børn til at forstå følelser. Et redskab til forstå følelser er, at voksne sætter ord på dem. Hvis barnet er vredt, fordi en anden har taget hans legetøj, skal den voksne hjælpe med at sætte ord på følelserne. Men hvis den voksne ikke anerkender vreden og læser situationen, men i stedet affærdiger det med at det skyldes stædighed, skaber det rod i barnets følelsesregister. Med tiden kan man få svært ved at skelne mellem vrede og stædighed og håndtere følelsen.

Søvnproblemer skyldes ikke hårfarven

Mine egne problemer med følelser skyldtes ikke kun, at jeg blev kategoriseret som stædig pga. min hårfarve. Men det hjalp bestemt heller ikke. Vi er opmærksomme på det herhjemme og griber os selv i ukritisk at kalde Hjalte for stædig. Selvfølgelig kalder vi ham stædig en gang i mellem, men den skal lige overvejes. Jeg ved hvor hurtig jeg selv er til at koble det røde hår og stædighed sammen. Allerede da han var få måneder gammel tolkede fremmede hans opførsel som stædig simpelthen pga. håret. Men hans problemer med at falde i søvn skyldtes altså ikke stædighed, men en stigende og voldsom smerte i hele lænden grundet sygdom.

Det betyder ikke at det er dårligt at være stædig. Tværtimod viser studier at det er ganske sundt (her). Rødhårede er bare ikke mere stædige end alle andre.

______________________________________________________________________________
Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *