parforhold-og-kaerlighedssprog
DET PERSONLIGE

Parforhold og kærlighedssprog

Kærlighedssprog har hjulpet mig rigtig meget. Forståelsen af at der findes forskellig kærlighedssprog har både haft betydning for mit parforhold og moderskab. Det har nemlig givet mig en måde at tale om, hvordan jeg er sammen med både Hjalte og Nicolai. Der findes fem kærlighedssprog: fysisk berøring, anerkendende ord, tid sammen, at man gør den anden tjenester og gaver. De er alle mere beskrevet i et tidligere indlæg om kærlighedssprog og børn.

Pointen er at vi alle har forskellige kærlighedssprog. Intet er bedre end et andet og de kan ikke rangeres. Derfor handler parforhold og kærlighedssprog om at anerkende hinandens forskelligheder. Det handler om at et sted at mødes, hvor begge bliver set og føler sig elsket. Det kom jeg til at tænke på, da jeg i en gruppe skrev med en, der havde et andet kærlighedssprog end sin kæreste. Hun spurgte om og hvordan, hun kunne bede ham give hende den bekræftelse, hun havde brug for. Det vækkede genklang i mig, fordi jeg selv har stået i den situation.

Forskellighed og frustrationer

Jeg er praktisk anlagt. Jeg har altid styr på tusind ting og laver gerne flere ting på en gang. Det har givet gnidninger mellem Nicolai og jeg. Alt det jeg har sørget for derhjemme har ikke bare handlet om, at der skulle handles ind. I spørgsmålet om parforhold og kærlighedssprog er mit primære at gøre tjenester. Når jeg igen og igen sørger for indløb, madlavning, sociale ting og huskelister, viser jeg min kærlighed til ham. En lille disclaimer er på sin plads at Nicolai også er praktisk og vi har arbejdet meget med det. Når jeg taler om praktisk er det, fordi jeg er i 5. gear og har lagt rigtig meget mening i det. Han har da værdsat det, men aldrig helt forstået dybden i de ting, jeg gjorde. Samtidig har jeg følt, at han ikke værdsatte det nok og dermed ikke værdsatte mig nok. Det er ikke altid blevet gengældt og når han igen ikke har tænkt tre skridt frem og haft styr på alt, er jeg blevet skuffet. Det har føltes som noget personligt, en måde ikke at ville mig eller os nok.

Samtidig har Nicolai haft samme frustrationer. Vi har alt andet lige været sammen i 11 år så frustrationer har der også været. Hans primære kærlighedssprog er dog fysisk berøring. Ligesom jeg har bedt ham være mere proaktiv og praktisk, har han efterlyst mere kysseri, nusning og knus. Ligesom han har skulle bruge energi på at huske alt det praktiske, har jeg brugt energi på at huske at være fysisk. Det er nemlig på ingen måde mit primære kærlighedssprog. Det kommer ikke bare til mig uanset, hvor højt jeg elsker Nicolai.

Fælles forståelse

På sin via har vi godt vidst det her i mange år, men vi havde ikke et sprog til at tale om det. Da jeg får et par år siden stødte på parforhold og kærlighedssprog blev det øjeblikkeligt noget vi begge kunne se os selv i. Vi har været sammen i 11 år og altid respekteret hinandens forskelle, men alligevel bedt dem anden forandre sig på punkter, der er er dybt forankrede og personlige når vi har bedt dem anden ændre sit kærlighedssprog.

Det handler ikke om, at nu får ingen af os vores behov mødt. I stedet har vi fået en forståelse for den andens behov, hvor dybt og vigtigt det er. Derfor kan vi bedre forventningsafstemme. Jeg bliver aldrig så fysisk som Nicolai og han bliver aldrig så praktisk som mig, og det er helt i orden. Faktisk er det præcis som det skal være. Men vi er et par og vi vil begge gerne have at den anden er glad. Derfor bruger vi energien på at opfylde egne og den andens behov. Når Nicolai er praktisk, værdsætter jeg det endnu mere, fordi jeg nu har en forståelse af, hvor meget det kræver, fremfor at fremhæve alt det han overså. Samtidig bliver jeg ikke påmindet, hvor dårlig jeg er til det fysiske, men i stedet bekræftet når jeg husket der. Fælles er, at vi begge får endnu mere lyst til at imødekomme dne andne mens uden dårlig samvittighed eller bebrejdelser. Den dårlige cirkel er brudt med forståelsen af parforhold og kærlighedssprog og kærligheden er vokset endnu mere.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *