oprydning for boernefamilier
FORÆLDRETANKER

Oprydning for børnefamilier

”Du må nok sænke standarden når babyen kommer.” Den sætning har jeg fået utrolig mange variationer af. Sammen med at jeg nok må sænke standarden, når nu han var kommet. Der tales om rengøringsstandarden. Det personen sjældent ved er, at min rengøringsstandard ikke er forfærdelig høj. En gang rengøring hver 14. dag med et par ekstra hurtige støvsugninger og toilettet hver uge, dækker det. Det er selvfølgelig nok til at give nogle gnidninger, når Nicolai og jeg ikke er enige om, hvem der gør hvad hvornår. Så føler jeg, at jeg skal stå for det hele og det har jeg hverken tid eller energi til. Den del har vi dog løst. Det handler ikke om at nogen af os synes oprydning er sjovt. Men som voksen er der ting, der bare skal gøres. Oprydning har ikke nødvendigvis noget at gøre med lyst. Sådan er det bare og “nej” er ikke en mulighed.

Hjemme hos os er der nogle helt simple principper for, hvad vi som husstand skal have gjort hver dag blandt andet når det kommer til oprydning. Det er nemlig et fælles ansvar, og den er ikke længere. Jeg trives bedst med orden. Der giver mig ro i hovedet og hjertet. Men niveauet er faktisk kun blevet mere stabilt efter Hjalte kom til verden. Der har da været dage, hvor vi er gået i seng med legetøj over det hele. Ligesom dage hvor gamle, brugte stofbleer var den primære dekoration i stuen kun adskilt af rester af grød eller mos. Men 9 ud af 10 aftener ser der ud som på billedet. Med aften mener jeg ikke lige inden vi går i seng, men når Hjalte bliver puttet.

Fast aftenrutine

Helt overordnet er der et princip: Alt har en plads og skal ligge der. Vi har hver især vores ”fri områder” fx en skuffe, stol og dele af et skab, hvor man kan rode. Der skal ryddes op jævnligt de steder, der er synlige fx skabet med glaslågen, men det er her man kan smide alt muligt ind. Hvis man opdager noget, der ikke har en fast plads, skal vi sammen blive enige om, hvor tingen ”bor”. Når jeg køber nye bøger, er det mit ansvar at sikre, de har en plads og jeg ikke bare smider dem på den første ledige plads på et bord.

Efter vuggestue er det legetid og madlavningstid. Det sidst er oftest en hurtig ret eller rugbrød. Efter maden er der tydelig fordeling om oprydning.

  • Den er ikke har lavet mad, rydder op. Dog med den undtagelse at hver anden dag bades Hjalte af Nicolai så der rydder jeg op. Alt kommer i opvasker og hele køkkenbordet og spisebordet er ryddet. Der laves også aftengrød til Hjalte her, så den kan køle af.
  • Der leges efter badet/oprydningen
  • Hjalte spiser grød, hvor vi alle sidder ved bordet
  • Alle rydder legetøj op, og der er meget legetøj. Legetøj er inddelt efter kategorier fx har dyrene deres egen kasse, bilerne er i gåvognen, legemaden i legekøkkenet og bolde og diverse i en kobberspand. Hjalte hjælper så meget som muligt når man er næsten to år gammel. Tidligere har vi gjort det når han sov, men det er vigtigt han ser at oprydning er en fælles ting.
  • Hjalte får børstet tænder og nattøj på. Hvis er koldt er nattøj efter badet. Imens stiller den anden Hjaltes skål og glas i opvaskeren og går ud med skrald.
  • Vi skiftes til at putte med godnathistorie, sang og meditation.

Overblik og tid til sig selv

Der er absolut intet galt i at det hele sejler derhjemme. Gør det du trives med. Men ligesom vi skal se billeder af hjem med legetøj på hele gulvet, vil jeg gerne vise det her er muligt. Nu hænger det også sammne med at tjenester er en del af mit kærlighedssprog, så jeg er ekstra begejstret for et ryddet hjem. Nogen gange glemmer vi ting eller overser noget. Det sker skraldespanden står til dagen efter, men langt hen af vejen er det bare blevet vaner. Vaner der gør at kl. 19.30 er de fælles praktiske ting klaret. Den der står op med Hjalte om morgenen står for at tømme opvaskemaskinen, rense filter og smide viskestykker og klude til vask. På den måde er der ikke en større opgave, der skal klares før aftensmaden begyndes når vi kommer hjem om eftermiddagen. I stedet for store, uoverskuelige opgaver én gang om dagen bredes det hele ud. Det er mindre uoverskueligt og lettere at deles om.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *