lommepenge til børn
FORÆLDRETANKER

Opgaver og lommepenge til børn

Jeg bryster mig af at være et ualmindeligt organiseret menneske, der også planlægger lang tid frem. Det kan give en tendens til at tage sorgerne på forskud, men med årene, og en masse terapi, er det efterhånden udryddet. Det har dog også altid betydet rigeligt tid til at overveje, hvad jeg vil gøre, afveje for og imod og imod og skifte mening et par gange. Som det nok også er ret tydeligt, er jeg ikke et synderligt impulsivt menneske. Det er dog også blevet lidt bedre og der var da også den gang jeg impulskøbte en lejlighed. Derfor fylder lommepenge til børn allerede en del i mit hoved.

I alle de her overvejelser om fremtiden tænker jeg meget på ansvar og opgaver for Hjalte. Især det her med lommepenge til børn. Vi har en god fordeling herhjemme med tydelig opgavefordeling. Der er da også stadig planlægningsaften hver torsdag. Hjalte er i den dejlige hjælpsomme alder lige for tiden og jeg stornyder og udnytter det. Derfor er der sådan set allerede i gang med opgaver til ham. Det er dog ikke altid han er med og det er også helt ok. Som udgangspunkt hjælper Hjalte med;

  • Lave mad eller rettere stå på en skammel og småspise alt maden mens jeg laver mad
  • Dække bord eller mest at stille ting derhen
  • Sætte sine sko på plads når vi kommer hjem og det skal udvides til jakker
  • Rydde op i legetøjet inden sengetid ved at hver kategori har sin egen kasse og han hjælper.

Lidt uenighed derhjemme

Nicolai og jeg taler også om, hvordan det skal være senere med opgaver. Ofte er opgaver også forbundet med lommepenge til børn og her er vi lidt uenige. Man skal hjælpe til derhjemme. Den del er vi enige om. Det er vigtigt at alle medlemmer af husstanden bidrager. Det skal Hjalte vokse op med at se os gøre og det skal han selv inddrages i. Selvfølgelig ud fra realistiske forventninger til motorik, opmærksomhedsspændvidde og alder. Der er så mange ting børn kan hjælpe til med. Vande blomster, hænge vasketøj op, ligge vasketøj sammen og på plads, lave mad, købe ind, oprydning og rengøring. Men skal man have penge for at hjælpe til med de ting? Eller skal man have penge for at hjælpe til med ekstraordinære ting som bilvask eller vinduespudsning?

Der er belønningssystemet, hvor barnet får point, stjerner eller penge for at hjælpe til derhjemme. Det kan virke motiverende på samme måde som når ungen rammer arbejdsmarkedet. Det kan også bruges som straf ved lommepenge til børn, hvor der fratrækkes, hvis der ikke bidrages og hjælpes. Jeg kan godt se pointerne i det, men det stritter samtidig i mig. For mig skal opgaver derhjemme ikke været noget man bliver betalt for. Det er kvinder aldrig blevet og jeg har et problem at ophøje hjemlige opgaver til en indsats, der kræver lommepenge på den måde. Der er ting, der skal gøres derhjemme og alle skal bidrage og slut.

Mit og dit dilemmaet

Selv voksede jeg op med lommepenge fra jeg var 9 år gammel. Det kom med betingelser. Jeg fik lommepenge, men skulle nu selv gøre rent på mit værelse, vaske eget tøj og lave egen madpakke. Det var ting som der jo var kontant afregning på, fordi min mor altså ikke gjorde det. Nu synes jeg 9 år er for tidligt til det ansvar. Samtidig sender det et skævt signal meget tidligt om at dine ting ikke er familiens ting eller familiens ansvar. Det er i fællesskabet af selvværdet udvikles og derfor er det vigtigt at børn inddrages.

Måske vælger vi en kombination. En løsning hvor han får lommepenge, skal bidrage, fordi det gør man hos os, og kan få ekstra lommepenge og ekstra indsats. Der er jo heldigvis lang tid til og jeg kan blive meget klogere. Jeg håber at blive meget klogere. Derfor læser jeg med stor interesse om, hvordan andre familier gør og suger til mig af inspiration så send mig gerne erfaringer og inspiration.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *