pusletid
BEVIDST FORÆLDRESKAB

Når pusletid ikke er hyggelig

Før Hjalte blev født, havde jeg en helt tydelig billede af, hvordan pusletid ville være. Når Hjalte fik skiftet ble skulle vi pludre sammen, have øjenkontakt og det skulle være en hyggestund mellem ham og mig. For det første var jeg ikke klar over mit eget panikniveau over at skulle få en lille bitte baby i en lille bitte body eller mængden af kropsvæsker. For det andet anede jeg intet om social afvigende kontakt og nyrebækkendebetændelse. Omstændighederne betød, at pusletid aldrig blev hyggelig for hverken mig eller Hjalte. Først nu hvor han er to år og efter en stor ændring.

Hjalte fik ret hurtigt socialt afvigende kontakt og lå derfor bare og kiggede til den ene side. Han kiggede sjældent på mig og havde problemer med øjenkontakt og smil. Det var vanvittig frustrerende og fra han var 4 til 12 uger brugte jeg pusletiden på forgæves at få hans opmærksomhed. Samtidig blev han mere og mere ked af det, når han blev lagt ned. Så snart han forlod min favn, græd han. Som det blev værre blev pusletiden mindre rolig og hyggelig. Hvad jeg ikke vidste var, at Hjaltes afvigende sociale kontakt skyldtes en nyrebækkenbetændelse, der betød at han havde vanvittig ondt i hele lænden.

Nu skal vi hygge

Da Hjalte blev rask, græd han ikke længere, og der var øjenkontakt og smil. Da det var da også hyggeligt i en periode, men det var aldrig min favorittid. Jeg havde en masse spændinger i kroppen ovenpå sygdomsforløbet og det lurede Hjalte nok. Han virkede utålmodig, ligesom mig, og vi brugte sjældent lang tid på pusletid. Jeg havde svært ved at slappe af der og det mindede mig om sygdommen selvom han ikke græd. Det sidste halve år har det så været slemt igen. De fleste bleer har vi skiftet stående, da det er lettest, men prutbleer skiftes liggende på puslebordet. Han hader det. Der er gråd hele tiden og mens jeg forsøger at fjerne kropsvæsker, sparker han på livet løs og græder.
Jeg har prøvet alt. Legetøj med, synge sange, lade ham selv sætte sig ned selv, lade ham ligge sig ned selv, hjælpe med at vælge ble, roligt tempo, hurtigt tempo og alt muligt andet. Jeg har talt med dagplejen, fordi der ikke var problemer der, og med hospitalet, fordi jeg frygtede en ny nyrebækkenbetændelse. Det har været vanvittig hårdt for alle.

Når det er voldsomt at skifte en ble

Jeg synes, det er voldsomt at holde ham fast for at skifte en ble og min mavefornemmelse har ikke været god. Samtidig har jeg simpelthen ikke kunne finde en anden metode. Nu har vi de sidste par uger lavet en del omrokeringer og pludselig stod hans puslebord virkelig dårligt. Det er mit gamle spisebord og vi havde intet andet at bruge det til. Derfor solgte jeg det. I stedet står hans puslepude i hjørnet og den tages frem når det er pusletid. Han elsker det. Jeg ligger puden frem og han løber hen og ligger sig til rette.

Det har strejfet mig før, at puslebordet måske gav nogen dårlige associationer, men alligevel har jeg affærdiget det. Jeg har tænkt, at det vel ikke kunne være afgørende, når han alt andet lige er blevet skiftet der i 2 år. Men åbenbart skulle der noget så simpelt til, som at fjerne puslebordet. Selvom jeg ærgrer mig over ikke at have fået ideen tidligere, eller prøvet den af, så jeg mest af alt bare lettet over at vi har fundet en løsning. Forhåbentlig kan den sidste bletid nu være med mere hyggelig pusletid.

pusletid1
pusletid1

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *