moderskab og lederskab
DET PERSONLIGE

Moderskab og lederskab – er der noget om snakken?

Vi lever i en tid, hvor moderskab og barsel fylder en del på en vanvittig spændende måde. Der er kommet så mange fortællinger, nuancer og inspiration til, hvordan man kan gøre. Der er selvfølgelig også kommet morpoliti og ekkokamre, men det er et indlæg til en anden dag. Det der har rumsteret i mit hoved er, at der endelig er begyndt at komme en snak om værdien i moderskab og kvindeliv. I alt for mange år har kvinder haft ansvaret for lederskab af hjem og børn, men som kvinderne fortæller om opgaverne og stiller spørgsmålstegn ved rimeligheden i den fordeling, når nu både mor og far arbejder lige meget i mange tilfælde, kommer der nogle virkelig spændende diskussioner.

Nu har jeg det lidt stramt med at vi taler om arbejdsliv og privatliv. Det passer simpelthen ikke til mit liv, hvor hobbier har karakter af et fedt arbejde, der er et lønmodtagerjob og så blender det hele med privatliv. Allervigtigst så har vi jo alle sammen kun ét liv. Derfor stritter det også lidt i mig, når der tales om at moderskab og lederskab minder om hinanden. At rollen som mor automatisk giver kvalifikationer som leder. At opgaverne og ansvaret i moderskabet minder om dem, ledere står overfor. Det er en forsimpling at både lederes opgaver og moderskabet, det sidste, hvor moderskabsideologi også spiller ind.

Fremtidens lederskab

Så sad jeg en dag til en konference med Mannaz, der er et stort konsulenthus, der bl.a. specialiserer sig i ledelse. De havde lavet en undersøgelse, hvor der blev peget på, hvilke kvalifikationer fremtidens ledere skulle have. Da powerpoint præsentationen nåede til den side, tænkte jeg, at det mindede utrolig meget om kravene til mødre, og til fædre for den sags skyld. I får lige listen til, hvad fremtidens ledere skal kunne, arbejde i og med her:

  • Lytte
  • Spørge
  • Involvere
  • Delegere
  • Eksperimentere
  • Organisere
  • Arbejde iterativt (= arbejde med gentagelser)
  • Tværgående
  • Usikkerhed
  • Uklarhed

Mor, leder eller bare menneske?

Det er en lille liste, jeg har skrevet ind i min notesbog, fordi den egentlig passer meget godt på, hvordan jeg gerne vil være som menneske. Den mangler nogle mindre virksomhedsvenlige ord som empati, omsorgsfuld, lykkelig og rummelig, og vi burde have en snak om, hvorfor de ord ikke er med på listen. Jeg håber virkelig ikke at empati er yt i lederskab, men det vi måske i stedet ryger i en klassisk, gammeldags mande- og kvindeværdikamp, hvor de ”bløde” værdier dømmes ude.

De her punkter på listen passer også rigtig godt til, hvordan det er at være mor. Den er ikke kun for ledere, og måske er der alligevel mere i sammenligningen mellem lederskab og moderskab, end jeg har været åben for. I sidste ende handler det måske i stedet for om at være mennesker. Men hvis lederskab, der er defineret af primært mandligt lederskat og moderskab, der er defineret af mødre, minder så meget om hinanden, har vi jo et vanvittig godt fundament for at ændre både synet på lederskab og moderskab.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *