indlaeggelsemedbarndel1
SYGDOM

Mine råd til indlæggelse med barn

Jeg har verdens største respekt for fortældre til børn, der er syge. Det er ufattelig hårdt at have et sygt barn uanset hvilken sygdom. Det er også ufattelig hårdt når man står foran en indlæggelse med barn. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan enlige forældre gør det, fordi jeg var gang på gang usigeligt taknemmelig for at vi var to.

Hjalte har været indlagt seks gange. Tre gange på børneafdelingen på Hvidovre Hospital og tre gange på børnekirurgisk afdeling på Rigshospitalet. Hjalte er altså en betænksom lille dreng og er derfor typisk blevet syg i ferier eller weekender. Vi har holdt nytårsaften på hospitalet og tilbragt både isvinter og rekordsommer derinde. Jeg har styr på, hvad vi skal have pakke med pakkelisten (her) og efterhånden bliver det egentlig lidt rutine. Gennem indlæggelserne har jeg også samlet nogen erfaringer og dem vil jeg rigtig gerne give videre.

Tag hjem og sov

Nu må begge forældre ikke blive så på den måde løser det sig selv ved en indlæggelse med barn. Måske skal den i stedet hedde ”tag hjem og sov med god samvittighed”. Ved Hjaltes første indlæggelser ammede jeg. Derfor var jeg ikke hjemme i 6 dage en af gangene (her). Det er rigtig lang tid. Jeg sov dårligt om natten og det var svært om dagen pga. læger, sygeplejersker, rengøring og eventuelle værelseskammerater. Da jeg ikke ammede, var jeg helt ærlig lykkelig. Det betød nemlig at jeg kunne tage hjem. Jeg tog hjem ved 19 tiden, da Hjalte var puttet, prøvede at slappe lidt af, sov i egen seng og var tilbage kl. 8. Efter den indlæggelse skiftes vi altid. Hver anden dag kan jeg tage hjem og sove.

Vær to – hvis muligt

Når muligt så vær to. Det er bare så rart at have en anden at tale med. En at dele bekymringer med. En til at høre hvad lægen siger. Vi ville være der sammen om dagen og skiftes til at tage hjem om natten. Når Hjalte var syg på hverdage prøvede den anden at gå lidt tidligere. På den måde ville vi i det mindste have en eftermiddag og aften sammen. Vi talte også om at få en god veninde derud eller Hjaltes bedsteforældre. Det var dog først på tale, da han var feberfri og det var blevet ”hverdag”. Det er bare rart at være to i sådan en situation.

Tag ud

Man bliver altså lidt skør af at sidde på en stue hele dagen. Og mere spændende er resten af hospitalet altså heller ikke. Jeg har gået utallige ture op og ned af gangene på Hvidovre Hospital. Da vejret var bedre gik vi også tur i haverne, der heldigvis er rigtig fine og en god mulighed for at få lidt luft. Rigshospitalet var lidt sjovere på det punkt. Hjalte er typisk feberfri efter 24 timer og så må man gerne gå ture. Som regel gik vi ture ved frokosttid fordi det også passede med, hvornår han skulle have medicin. Vi spiste sandwich i Fælledparken. Vi fandt isbutikker og små restauranter. Udvalget er lidt begrænset i juli, da hele Østerbro holder ferielukket, men det var fantastisk at komme ud under indlæggelse med barn.

Spørg

SSom forælder skal man altså hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt. Hvis man opdager at man har forstået lægens eller sygeplejerskens besked forskelligt, skal man også spørge. Det er også en god ide at tage noter fx over temperatur eller tider for medicin. Der er vagtskifte, systemer, der kan være svære at læse, forskellig erfaringsgrundlag og meget andet, der gør at det er godt at have de noter ved hånden. Det tog mig altså et par gange at kunne udtale nitrofurantin, men det var nødvendigt for at fortælle, hvilken medicin Hjalte fik.

Hjælp til

Der er tale om en indlæggelse med barn. Forældrene er ikke indlagt. Det betyder, at man som forælder hjælper. Sygeplejerskerne hjælper selvfølgelig også ligesom hende, der hjalp den nat Hjalte gylpede ud over alt og jeg stod alene med ham uden at kunne ligge ham ned (her). Men hvis begge forældre er der eller barnet er rimelig frisk er sygeplejerskernes rolle ofte hjælp til selvhjælp. Det betyder at de viser, hvor tingene er, men at man altså selv lige henter bleerne. Jeg prøver også at hjælpe, der hvor en anden forælder måske var lidt ekstra presset. Har en anden ikke ryddet op i fælleskøkkenet, så tag det lige. På børne-afdelinger hjælper man hinanden. Bemærk dog at det er forskelligt, hvad man selv ”må” på forskellige hospitaler.

På Hvidovre hospitalet må man ikke selv hente modermælkserstatning, mens på Rigshospitalet står man selv for det. På Hvidovre hospital henter man et rent sæt ved udpumpning hver gang mens man på Rigshospitalet selv skal rengøre og skolde sættet. Sygeplejerskerne har mange opgaver og vi ønsker alle at de bruger tiden på det vigtige – vores børns helbred og sikkerhed. Det er en god ide at udnytte tiden når man er to. Op til at Nicolai tog hjem gjorde vi klar. Vi sikrede der var bleer, tøj, ekstra lagener og alt andet vi havde behov for. At sodavand og slik var inden for rækkevidde, da Hjalte kun sov på mig, at fjernsynsbetjeningen og babydynen kunne nås.

Jeg har samlet alle indlæggene med Hjaltes sygdomsforløb, så du lettere kan få et overblik.

______________________________________________________________________________
Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *