atkommehjem
BEVIDST FORÆLDRESKAB

Lidt om at komme hjem på en god måde

Hjemme hos os er der mange rutiner. Den første kom jo da Hjalte var 14 dage gammel. Det kunne også kaldes regler eller ritualer næsten, men rutiner passer meget godt. Det er rutiner Nicolai og jeg er blevet enige om. Situationer hvor vi har sat os ned og talt igennem, hvordan vi gerne vil have dele af hverdagen skal forløbe sig. En af den er om at komme hjem.

Den første rutine Hjalte mødte var hans godnatrutine. Den kom da han var 14 dage gammel og kan læses her. Vi følger den stadig den dag i dag og Hjalte sover igennem fra 19-6.30. Der har dog været mindre ændringer som godnatgrød og tandbørstning, men i det store hele er den uændret. Det vil aldrig være muligt at sige om han også havde gjort det uden rutinen, men al forskning tyder på at rutiner har en god effekt på mennesker. Det at ting følger efter hinanden i en rækkefølge og mønster, der gentages og er genkendeligt, skal tryghed.

En gammel vane

Da jeg havde stress løb jeg ind i lejligheden hver dag. Jeg startede med det samme på de praktiske ting og det var umuligt for mig at sidde stille. Som en del af behandlingen for stress skulle jeg sætte mig ned, når jeg kom hjem. Jeg måtte maksimalt lave en kop te, men ellers skulle jeg sætte mig og falde ned. Mærke hvordan det stod til i maven og hovedet. Hvis jeg havde tankemylder, kunne jeg sidde og skrive. Mest af alt brugte jeg 20 minutter, med stopur, på at sidde. Ingen telefon, ingen bog, intet fjernsyn.

Det var egentlig meget rart, men er desværre gledet lidt i baggrunden med årene. Jeg har heller ikke problemer med stress mere, så behovet for den pause er ændret. Nu er pausen dog genindført på en ny måde. Vi har simpelthen en ny måde at komme hjem. Jeg vil nemlig rigtig gerne have at Hjalte får en rolig periode efter dagpleje. Der skal samtidig være plads til flere typer kontakt som vi lærte på Tryghedscirklen. At vi kan mærke hinanden, maven og hjernen når vi kommer hjem. At vi kan lande. For mig handler det også i høj grad om at være sammen med ham på hans præmisser. Det ved jeg nemlig er og bliver svært når dagene flyver afsted med dagpleje, arbejde og aftensmad. Det kan godt bliver lidt presset med maden, men derfor består madplanerne altså af rugbrød, rester og hurtige retter.

Vi skiftes til at hente Hjalte. Den der henter skal sidde på gulvet med Hjalte i 30 min. efter man er kommet ind af døren. Hjalte må selvfølgelig lege og gøre hvad han vil. Det kan også være en ble skal skiftes. Te bliver der ikke lavet, fordi Hjalte synes varme kopper er det fedeste legetøj. Men det handler om at være sammen med ham i de 30 minutter på hans præmisser. Det handler om at komme hjem på en god måde.


______________________________________________________________________________
Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

2 Comments

  • Ekatarina

    Spændende læsning! Det er sjovt, for i starten af indlægget tænkte jeg, at det var ret anderledes end, hvad vi gør. Vi er ikke så glade for routiner. 😀 Men så alligevel gør vi det jo faktisk hver dag. Det er alligevel lidt tænkevækkende. 🙂 Og en routine om at tage sig tid til hinanden kan alle børnefamilier nok bruge…

    • copenhagenfamily

      Tak:-) Jeg tror, der er mange der stopper lidt ved ordet “rutine”, hvilket jeg jo synes er ærgerligt. Rutiner kan nemlig noget mht. forventninger og afstemninger. For mig ligger der meget i at vi sammen har besluttet det. Jeg er helt enig i vigtigheden i at tage sig tid til hinanden, det er så vigtigt! Og jeg synes altså det kan være lidt svært midt i hverdagens hastværk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *