leg med dit barn
FORÆLDRETANKER

Leg med dit barn

Det er svært at lege med børn. I hvert fald for mig. Leg med dit barn kommer bare ikke til mig og især ikke med fantasilege og løbe ukontrolleret rundt. Jeg er vokset op i et hjem, hvor mine forældre sjældent legede med mig. Når jeg ser tilbage har jeg lyst til at råbe til mine forældre “Leg med dit barn!” Min far har altid sagt, at hans opgave er at observere legen og stoppe konflikter når det bliver for meget, men at han ikke leger med børn. Det har gjort sig gældende både på arbejdet og derhjemme. Vi spillede computer sammen, hvor jeg styrede mellemrumstasten så den lille hulemand på skærmen slog med sin kølle og min far styrede piletasterne. Det var en måde at være sammen på, men det var ikke som sådan leg. Min mor legede med mig en gang i mellem, men lige så lidt som jeg husker selve legen husker jeg skuffelsen, når hun stoppede den.

Fælles for lege med mine forældre var, at det altid var på deres præmisser. De styrede legens længde og til tider indhold. De lærte mig at spille kort for så at tabe interessen igen uanset, hvor meget jeg plagede dem om at spille 500. Det her med leg med dit barn, var når det passede dem. Til sidst gav jeg op ligesom med cykelturene og skakspillet. Jeg legede rigtig meget selv. Med en livlig fantasi og senere med en stor interesse for fantasy skete der masser af ting i mit hoved.

Kan du ikke lege selv?

Leg er utrolig vigtigt for børn. Det styrker fantasi og forståelse og leg er en fantastisk måde at bearbejde verdenen. Selvfølgelig er det godt at kunne lege selv og nogle små børn kan det i korte intervaller. Når jeg siger, Hjalte kan lege selv, mener jeg ikke, at han er fordybet i sine biler i flere timer. Men han kan være optaget af en leg i 5-10 minutter uden at opsøge mig. Det lader jeg ham gøre. Min læring hjemmefra, de der stemmer i hovedet, siger at jeg skal fremme det. At jeg skal observere ham og guide ham fra afstand. Stemmerne siger at det er godt han bare kan selv og han ikke skal være så afhængig af mig.

Bevidst forældreskab og en vild mængde terapi har lært mig, at de ting jeg lærte som barn, skal jeg være kritisk overfor. Som 2 årig er Hjalte nemlig afhængig af mig og skal ikke sejle i egen læringssø hele tiden. Hjalte har en periode med dyr og især giraffen, bjørnen og grisen er i høj kurs. Han har fået en kasse, der har været en kop i og leger med den. Giraffen kan ikke komme ind i kassen, og han begynder at blive frustreret. Stemmen fortæller mig, at jeg skal fortælle “det kan den ikke.” Jeg har selv lært og læst mig til at fokusere på “hvorfor,” så Hjalte får en forklaring. Så jeg ender ud i at giraffen er for stor. Her slutter legen naturligt for mig. Det er min reaktion fra min barndom. Det er her viden og refleksion skal overtage.

Giraffen sover

Derfor fortsætter jeg legen som fantasileg. Jeg siger giraffen kan sove inde i kassen. Jeg viser, at når den ligger ned i kassen så sover den og jeg tager hænderne til kinden og siger sovelyde. Hjalte lyser helt op. I stedet for en dårlig oplevelse med noget han ikke kan, giver det jo rigtig god mening. Giraffen sover i kassen. Derefter skal både gris og bjørn på skift ligge i kassen og sove. Samtidig synes jeg det er en sjov leg, fordi jeg kan se hans begejstring for den. Leg med dit barn bliver pludselig ikke bare en skal aktivitet, men noget jeg har lyst til. I de fem minutter det varer til han vil lege med noget andet. Det er ikke noget, der bare kommer til mig, det her med at finde på lege. I stedet finder jeg inspiration alle mulige steder fra og forsøger at være i nuet uden for meget kontrol med Hjalte.

Det her er et af de eksempler på at mit moderskab altid er påvirket af min barndom og de sårbarheder den gav. Det kan brydes, men kræver opmærksomhed på egne reaktioner hele tiden. Hvorfor gør jeg som jeg gør? Hvad mener jeg logisk set, man burde gøre? Hvad har jeg set andre, som jeg inspireres af, gøre? På den måde kan man tage opgøret med sin barndom med i moderskabet.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *