klatkager_som_toast
MAD OG OPSKRIFTER

Klatkager som toast – laktosefri og glutenfri

Det er jo ingen hemmelighed at jeg elsker risengrød. Da det opvarmes let i mikrobølgeovnen kan jeg også sagtens fortære en hel portion over nogen dage, hvilket igen er relevant nu, hvor jeg laver en laktosefri variant (her). Men det sker at jeg udviser mådehold og gemmer til klatkager. Jeg er nemlig også ret vild med klatkager. Eller egentlig er jeg ret vild med ideen om klatkager. Der er dog et par ting jeg ikke er vild med og det handler om det med at stege på panden. Jeg har altid ret svært ved at gennemstege dem uden at brænde dem på. Derfor tænkte jeg at klatkager som toast kunne være en ide. De skulle dog også være glutenfri, da jeg spiser en lav gluten kost. 

I hvad der efterhånden er nogen år siden lancerede Tefal deres Snackcollection jern. En maskine med udskiftelige pladser. For mig var og er det genialt og jeg reducerede min toaster, vaffeljern og ønske om paninigrill til én maskine. Men ak og ve er toast ikke vanvittig spændende uden ost og der er altså ikke lavet meget toast i den på det sidste. Tilgengæld bruges vaffelpladerne rigtig meget til bananvafler til mig og Hjalte. Pladerne til donuts var et fejlkøb. De er brugt en gang. For nylig har jeg dog opdaget at dejen til bananvafler kan tilsættes lidt chokolade og bages som donuts og det lidt ligesom kage. 

Grunden til jeg oprindeligt sukkede efter et vaffeljern af den belgiske type var hypen omkring “will it waffle?”. Simpelthen at alt kunne vaffles og især Klidmoster havde mange spændende projekter kørende. Jeg har også prøvet klatkager på vaffelpladerne. Det fungerer godt på de hjerteformede, men de mister noget fylde. På det belgiske er det muligt, men jeg synes det er svære at få ud af formen. Så tilbage til klatkager som toast, men både laktosefri og glutenfri. 

At lave klatkager som toast med toastpladerne er fantastisk. 

Ingredienser

 • 500 gr. færdig risengrød (det er ca. halvdelen af denne laktosefri version) 
 • 2 æg – delt i hvider og blommer
 • 50 gr. rismel (eller hvedemel hvis gluten er fint)
 • 0,5 tsk vanilie
 • Citronskal fra en halv citron (kan udelades) 

Fremgangsmåde

 • Pisk æggehviderne stive i en skål for sig. Tjek dem på folkeskolemaner, hvor de skal blive i skålen når du vender den på hovedet.
 • Pisk blommer, risengrød og mel sammen.
 • Fold 1/3 af æggehviderne i risengrødsblandingen. Vær lidt hårdhændet, da det gør blandingen mere flydende og lettere at arbejde med. 
 • Folk de sidste 2/3 dele af æggehviderne i blandingen. Her skal du være forsigtig. 
 • Varm din toaster op. Smør med lidt olie eller smør, hvis laktose ikke er et problem. 
 • Min toaster har fire rum og det passede med 1 spsk hver rum. Klatkagerne hæver en smule pga. æggehviderne. Hvis de virker meget blege på toppen, kan du vende dem i toaster når bunden er gylden.
 • Server og spis med flormelis og din yndlingssyltetøj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *