klage-over-jordemoder
BARSEL

Klage over jordemoder og angstanfald

Hjalte har ændret mit liv. Fuldstændig. Men Hjaltes fødsel har også haft konsekvenser for mig af den slags, der ikke har noget af gøre med Hjalte. Omkring Hjaltes 1 års fødselsdag fik jeg et angstanfald. Det skete i bilen på vej til Hvidovre Hospital. Det blev prikken over i’et i min beslutning om at klage over jordemoder. I slutningen af graviditeten udviklede jeg forhøjet blodtryk og deltog derfor i forskningsprojektet PEACH. En del af det er, at der efter et år skal laves nye scanninger og tjek. Og derfor skulle jeg altså tilbage til Hvidovre Hospital og fødemodtagelsen. 

Egentlig kunne jeg godt mærke dagen før, at der lå noget. Der lå en lille knude i maven over at skulle tilbage. Jeg talte med Nicolai om det og prøvede at mærke efter. Der var tanker om at finde en anden dag eller helt at aflyse. Men det var vigtigt for mig at følge det til dørs. Og den planlagte dag passede mig rigtig godt. 

Angstanfald i bilen

Derfor kørte jeg til fødemodtagelsen. I bilen fik jeg et angstanfald/panikanfald. Et af de der, hvor jeg ikke kan trække vejret og sidder og hyperventilerer. Hvor tårerne triller ned og jeg ryster i hele kroppen. Da jeg kom til selve fødemodtagelsen, havde jeg fået lidt ro, men det krævede en hel del dybe vejrtrækninger. Men lægen var fantastisk sød og lyttede til det hele. Prøverne blev taget ud problemer og 15 minutter efter ankomst var jeg afsted igen. 

Jeg har gennem længere tid overvejet om jeg skulle klage over jordemoder. Altså hende, der tog imod Hjalte. Både hende der var der i starten og hende der sendte os videre til barselsafsnittet, var dygtige og søde. Men efter at mærke hvor kraftigt mig krop reagerede, besluttede jeg mig for at nu var det nu. Nu ville jeg lave den klage over jordemoder. Jeg spurgte efter hendes navn på fødemodtagelsen. Det står nemlig ikke i Sundhedsportalen, da hun var vikar. 

Min klage

Da jeg kom hjem skrev jeg klagen. Den bygger på min fødselsberetning og med alle de ting, der ikke står der. De ting jeg har arbejdet med min psykolog med. De ting der giver mig flashbacks og angstanfald. De ting der gør jeg nok har fødselsskræk. De ting der gør at jeg har virkelig svært ved at forestille mig flere børn. De ting der har ændret noget helt fundamentalt i min tilgang til sundhedspersonale. Desværre, for der er virkelig mange dygtige mennesker på hospitalerne. Det er også de ting, der har ændret mit livssyn. Det har givet mig en anden ro, andre prioriteringer og gjort mig mere åben for muligheder og udfordringer. Det er jo meget godt, men jeg ville hellere have haft den ændring på baggrund af noget andet end Hjaltes fødsel. 

Men nu har jeg lavet min klage over jordemoder. Den er sendt og godkendt med NemID. Det positive er, at det var en rigtig god og nem proces. Processen var godt designet og guidede mig igennem alle de nødvendige oplysninger. Der står dog intet om svartider. Derfor har jeg ingen anelse om, hvornår jeg kan forvente en reaktion på den. Jeg er meget spændt på udfaldet. Samtidig har jeg sagt ja til eventuel dialog med regionen. Jeg tror nemlig på, at man lærer mest af dialog og den tager jeg gerne med regionen. Ja faktisk med alle andre end den jordemoder, der tog imod Hjalte.

Magtesløshed under fødslen

Hjaltes fødsel var den ultimative oplevelse af magtesløshed for mig. Noget der har ramt dybt og stadig har betydning for mig og mit livssyn. Men at skrive klagen var min mulighed for at sige fra. Jeg har nu fortalt åbent, at det ikke var i orden, det der skete. Måske bliver næste skridt at dele det herinde. Men jeg deler jo ikke for at afskrække andre fra at føde børn. Jeg skriver, fordi der er fødsler, der går galt og det kan man komme videre fra. Jeg skriver og deler, fordi der kan komme noget godt ud af det, udover selvfølgelig barnet. Og fordi det er vigtigt at sige fra selvom det sker et år efter episoden. Jeg kunne ikke gøre noget under eller lige efter fødslen. Det var ikke min skyld og ikke mit ansvar de ting, der skete. Men det er mit ansvar, hvordan jeg forholder mig til det i dag. Klagen og at dele det er en del af min proces. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *