kaerlighedssprog
BEVIDST FORÆLDRESKAB

Kærlighedssprog og børn

Kender du kærlighedssprog? Jeg lærte først om det for nylig, men det ligger så fin i tråd med det jeg har arbejdet med de seneste år. Gary Chapman har i sin bog ”Kærlighedens 5 sprog” beskrevet de fem forskellige kærlighedssprog, der hver især siger noget om, hvordan vi bedst forstår og sætter pris på kærlige handlinger. På den måde handler kærlighedssprogene både om, hvordan du selv viser og udtrykker kærlighed og hvordan du opfatter kærlighed fra andre.

Det er tidligere gået op for mig at jeg gør det, som jeg gerne vil have andre gør ved mig. Der er derfor rigtig god grobund for misforståelser i parforhold når jeg viser kærlighed ved at gøre tjenester og give anerkendende ord, men Nicolai gerne vil have at vi giver flere knus. Han går til gengæld og giver knus hele tiden, hvilket jeg ikke opfatter som kærlighed på samme måde og derfor går og savner at han gør andre ting.

Forskellige sprog for kæreste og barn

Mens der er masser af artikler og bøger om kærlighedssprog og parforhold. Men jeg har ikke kunne finde noget om kærlighedssprog om børn. Med det mener jeg ikke, hvilket kærlighedssprog dit barn bruger, men hvordan den voksnes kærlighedssprog har betydning for relationen til barnet. Det lyder lidt som en videnskabelig artikel, men det er ikke planen. Hvis du kender til noget forskning om det, tager jeg dog gerne imod links og anbefalinger.

Lad os starte med definitionerne på kærlighedssprog, som jeg har fra ”Digital Kærlighed” af Heidi Sahlgreen (her) og Femina (her) og formuleret så det passer i denne kontekst:

  • Fysisk berøring: Sætter stor pris på, berøringer og kram, kys og intimitet er vigtigt for, at du føler dig tæt med en partner.
  • Anerkendende ord: Bliver ekstra glad, når nogen fx roser dig for dit arbejde eller dit udseende. Bekræftelse betyder meget.
  • Tid sammen: Elsker at bruge tid med dem, du holder af med fokus på samvær og udelt opmærksomhed.
  • At man gør den anden tjenester: Føler dig set, hvis din kære tilbyder at hjælpe dig eller gøre tjenester. Når nogen hjælper dig, viser det at vedkommende holder af dig.
  • Gaver: Føler dig set og elsket, hvis en nær relation forærer dig en gave. Hvis du får en gave viser det, at der er en, der tænker på dig.

Mit mindst brugte kærlighedssprog

Jeg har i mange år vidst at jeg ikke er særlig fysisk. Knus og fysiske berøringer er noget jeg gemmer til mine nærmeste. Testen her viser da også, at jeg scorer lavt på det kærlighedssprog. På efterskolen kom der en vane med at alle skulle give hinanden knus når det var sengetid. Den var jeg bare ikke med på. Fordi jeg har vidst det, har jeg også været nysgerrig på, hvordan det ville være med Hjalte. Skulle jeg huske mig selv på at være fysisk med ham? Ville det føles unaturligt? Jeg valgte at amme bl.a. fordi det var en tvungen fysisk kontakt forstået som, at jeg skulle være fysisk i tæt kontakt med ham på hans præmisser.

Det var noget af det jeg havde det svært med, men det var også en god øvelse for mig. Jeg ved simpelthen ikke, om det var en nødvendig øvelse, da jeg på mange måder i højere grad nød den fysiske kontakt mere da han fik flaske. Det fysiske med Hjalte har ikke været et problem. Jeg kan simpelthen ikke holde fingrene fra ham. Kysse kinderne, kilde, babymassage og røre ham, når vi går forbi hinanden har været selvfølgeligt på en måde, jeg kun turde drømme om før han kom.

Mit primære kærlighedssprog

Anerkendende ord og tjenester er der, jeg virkelig giver og opfatter kærlighed og har mine primære kærlighedssprog. De anerkendende ord er jo skønne når det kommer til et lille barn. Jeg elsker, når Hjalte fortæller mig ting, selvom vi i endnu ikke taler helt samme sprog. Men jeg tror vi er enige om ordene for mad og vand, og jeg elsker at tale med ham. Tjenester er dog et punkt, jeg har opdaget ikke er så smart for mig som mor. Det ligger så dybt i mig at gøre ting og det at ordne og fikse især praktiske ting har været en måde at få ros og anerkendelse.

Derfor har vi opgavelister og torsdagsplanlægning, fordi det ikke fungerer i vores parforhold, at jeg gør det meste. Men i forhold til Hjalte fungerer det endnu mindre. Hjalte opfatter jo på ingen måde min oprydningstrang som et udtryk for min kærlighed til ham. Det at have tjenester som kærlighedssprog er samtidig et sprog, hvor han uundgåeligt vil skuffe mig de næste mange år. Samtidig kan han ikke forstå, hvad jeg ligger i det, når jeg ordner ting for ham. Han er et barn, jeg er hans mor og det ligger i den opgavefordeling, at jeg gør de ting for ham.

Der er forskel på børn og voksne

I forhold til voksne mener jeg ikke ét kærlighedssprog er bedre end andre. Det handler om præferencer og kommunikation blandt voksne. Men som mor har jeg oplevet at mine kærlighedssprog mht. Hjalte er lidt anderledes. Det fysiske ligger højere end med andre, men samtidig er tjenester og ord også højt. Med min velkendte tendens til tjenester som kærlighedssprog, vil jeg gerne have fokus på det. Det bliver nok aldrig helt ændret, men ved at være opmærksom på det, kan jeg skifte retningen lidt. Jeg prioriterer at vise det kærlighedssprog når Hjalte sover. Jeg indstiller mig også aktivt på, at han ikke kan gengælde det foreløbig. Jeg har ekstra fokus på de andre kærlighedssprog. De kærlighedssprog som Hjalte i højere grad kan opfatte som de anerkendende ord, fysisk kontakt og nærvær.


______________________________________________________________________________
Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *