organdonation
DET PERSONLIGE

Jeg har skiftet mening om organdonation

Noget af det første jeg gjorde, da jeg fyldte 18 år var at melde mig til organdonation. Det skete på et stykke papir, jeg havde fået sendt med posten og sendte tilbage.

Dengang valgte jeg fuld organdonation. At det skulle fuld organdonation krævede ikke mange tanker for mig. Jeg har intet forhold til eller reservationer mod at give mine organer videre. Der er masser af fortællinger fra personer, der venter, overlevede eller er pårørende til en afdød, der skyldes manglen på organer. En mangel der for mig er så ærgerlig og på en måde absurd. Der er nemlig ikke som sådan mangel, men der er mangel på folk, der tager stilling.

Uden pårørendes samtykke

Jeg valgte at min organdonation skulle være uden pårørendes samtykke. Det var der flere årsager til. Jeg tænkte at hvis jeg stod i en lignende situation, ville jeg ønske at mit familiemedlem havde taget stilling. Selvom det ville være hårdt ikke at have indflydelse ville jeg også være fritaget for beslutningen, hvis mit familiemedlem havde valgt uden samtykke. Jeg ønskede at min familie ikke skulle træffe beslutningen. De skulle ikke have den opgave. Samtidig valgte jeg uden pårørendes samtykke, fordi det var vigtigt for mig at det var mit valg. Det er mit valg i dag og det er mit valg, hvis jeg går bort at alle organer skal doneres.

Nu er jeg mor

Nu er jeg blevet mor og min holdning har ændret sig. Dog kun lidt. Jeg er stadig organdonor og jeg donerer stadig rub og stub. Der er dog den ændring at det er med pårørendes samtykke. Det har jeg talt med Nicolai om og han kender mine holdninger til det. Det der ændrede det er Hjalte. Skulle det værste ske, håber jeg, at Nicolai kan hjælpe Hjalte med at forstå, hvor vigtig organdonation er. Men hvis Hjalte har et ønske om at noget ikke skal doneres, skal det respekteres. Afhængig af alder skal han skal selvfølgelig ikke have et valg, eller nødvendigvis viden om det, i situationen. Men det kan jo være han har en alder, hvor det er vigtigt at inddrage ham i processen.

Min plan er at tale med Hjalte om organdonation, når han bliver ældre. Vi skal tale om, hvad det er og hvorfor det er vigtigt. Vi skal tale om at tage stilling.

For resten tog det vitterligt 3 minutter og et NemID at opdatere min tilmelding. Det havde taget ligeså lang tid, hvis det var første gang jeg tilmeldte mig til organdonation


Læs mere om organdonation her og tag stilling her 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *