godnatdel2
FORÆLDRETANKER

Godnat og sov godt del 2

Hjalte har jo haft putterutiner siden han var 14 dage (her og her) som en del af hans sov godt rutine. Det var ikke planlagt på forhånd, men det gav mening i situationen. Jeg tænkte også at vi lige så godt kunne starte der. De har dog aldrig været skrevet i sten. Derfor har der været små ændringer løbende. Men i det store hele ligner det sig selv. 

For nylig stødte jeg på en, der skrev om puttegenkendelighed i forbindelse med sov godt. Det kan jeg altså rigtig godt lide. På trods af at jeg virkelig elsker rutiner og har mange af dem. Men ordet genkendelighed ligger op til at rutiner justeres efter hverdagen og virkeligheden. På samme måde som Hjaltes putterutine er blevet justeret både over længere tid og fra dag til dag. 

Forsøget på at skabe genkendelighed og tryghed

Grundlaget er dog det samme. At skabe nogen ting, mønstre, rækkefølger, bamser, der signalerer at det er sovetid. Når det er gjort rigtig mange gange begynder kroppen og nervesystemet at forstå det. 

Hjalte er træt efter dagpleje, mere distraheret under maden, skal børste tænder og har mistet sin flaske. Store ting når man er 12 måneder. Men det har ikke været et problem. Det tror jeg bl.a. skyldes at det har været små ændringer i en eksisterende god godt rutine. Det skyldes helt sikkert også at Hjalte er et nemt barn eller en “cool baby” som dagplejemor kalder ham.

Vores rutiner til sov godt

Vi spiser kl. 17.30. Senest. Det kan være kl. 17.15. Hjalte er sulten og det er de voksne egentlig også. Vi har nemlig altid spist til “børnetider”.
Kl. 18-18.30 er der enten badetid eller legetid. Badetid er selvfølgelig altid Nicolai. Legetid eller badetid bruger også det sidste energi. Det er oftest rolige aktiviteter så det er ikke her vi gennemgår hele repertoiret fra “Leg med din baby”
Kl. 18. 30 spises der grød. Hjalte er nemlig forfærdelig distraheret af alt under maden. Derfor bliver han lige fodret af. Samtidig begyndte vi på aftengrød som optakt til at fjerne flasken. Han startede med grød og flaske. På den måde var han vant til den ekstra fodring, når flasken forsvandt.
Kl. 18.45 børstes der tænder, skiftes til nattøj og puttes. Da grøden startede  skar vi ned på mængden af modermælkserstatning i flasken. Til sidst fjernede vi flasken og gav bare sutten. Dog var alt andet det samme så vi sad i samme stol, med samme dyne, samme bamse (her) og sang. Han suttede bare på sutten i stedet for flasken. 

Der har været få episoder, hvor han ikke ville sove. Der har vi altså holdt fast. Der sker intet sjovt i verdenen når først Hjalte er puttet. Vi bliver på værelset, der er stadig mørkt. Han bliver sat ned og lagt ned. Får sut og bamse igen og igen og igen. 

Aldrig græde alene

Hvis Hjalte bliver ked af det tages han op. Det har været reglen fra start af at gråd betyder trøstning. Han tages op, trøstes, får sut og ligges ned igen. Græder han igen gentager vi. Hvis han brokker sig over en mistet sut prøver vi at give den, før vi tager ham op. Da han var syg og når han stadig får høj feber tager vi ham op og går rundt. Når vi har gået lidt kan vi sætte os og derefter stille ligge ham. Det er altid ikke klassisk sov godt metode, jeg bruger.

Og ja, vi synger stadig “der er et yndigt land” som vuggevise (her). Men den kræver altså lidt forklaring til værelseskammeraternes forældre, når han er indlagt og vi prøver at sov godt. 

Det er absolut luksus at have et barn, der sover fantastisk! Det giver også noget tiltrængt kærestetid. Men det kan altså også være lidt ensomt, som du kan læse om her #firstworldproblems

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *