bogforum2018
LÆSESTOF

Genfunden læselyst og Bogforum 2018

Bøger har altid været en del af mit liv. Mine forældre læste meget og jeg var tit med på biblioteket og boghandlen. Min barndom er fyldt med minder af mine forældre, der læser alle steder og mit barndomshjem var fyldt med bøger og tegneserier. Det mener jeg helt klar har påvirket min egen læselyst og tilgang til bøger. Jeg elsker simpelthen bøger. Mens jeg boede på kostskolen var jeg stadig på biblioteket et par gange om ugen og låne bøger og jeg fik dem også læst, men læselysten er svunden over årene og blev jeg fik virkelig genfundet min læselæst på Bogforum 2018.

Københavns biblioteker

Da jeg flyttede til København og startede på Roskilde Universitet ændrede det sig. Dels var der rigtig meget læsestof på studiet og det var svært at finde mere læselyst frem. Samtidig blev læsning forbundet med noget jeg skulle og burde, der var jo altid et akademisk blad, bog eller artikel jeg lige burde læse. Samtidig er jeg ikke helt god til Københavns biblioteker. Der er et fantastisk udvalg, men de fleste biblioteker er relativ små og jeg skal derfor bestille bøgerne til mit lokale bibliotek. Alternativet er Københavns Hovedbibliotek, men det er næsten for stort og uoverskueligt. Jeg er vokset op i provinsen med at gå rundt blandt rækkerne og finde bøgerne. Det var også den gang bibliotekaren fandt og bestilte den specifikke bog jeg savnede, men mest var der de bøger, der stod på reolerne.

Min læselyst de sidste 10 år har derfor været afhængig af boghandlere. Amazon er virkelig god til at anbefale bøger der minder om dem jeg tidligere har købt eller søgt på og jeg savner virkelig den funktion på bibliotekets hjemmeside og app. Derfor har jeg købt en del bøger via Amazon. Samtidig har jeg købt når jeg har været i udlandet. Det skyldes også at jeg elsker fantasy, en smule sci-fi og en god chick-litt hvilket alle er genrer tidligere ikke blev oversat i så høj grad. Derfor købte jeg bøger på engelsk. Det bedste er stadig, når jeg falder over en forfatter, der har skrevet flere bøger og derfor er en af mine yndlingsforfattere da også Robin Hobb, der forresten også først for nylig er oversat til dansk.

Bogforum 2018

Det hele er dog vendt på hovedet nu. I oktober tog jeg nemlig til Bogforum 2018 for første gang. Jeg har da overvejet det tidligere, men troede bare det var en stor boghandel. Det er dog så meget mere. Stemningen og det helt unikke ved at være omgivet af bøger og mennesker, der elsker bøger var ufattelig inspirerende. Jeg havde ikke tænkt over alle de oplæg og interviews der var, men det endte med at være en af mine favoritting. Jeg stødte på forfattere og bøger, som jeg ellers ikke havde opdaget bl.a. Simona Arhnstedt og Francis Cardenau. Der kom en hel del bøger med hjem i tasken og der kom en lige så lang liste med bøger med hjem til reservation på biblioteket. Jeg er stadig ved at læse igennem dem, men det er skønt at læse igen. Det motiverer mig at have en bunke gode bøger i arsenalet.

Siden Bogforum 2018 har jeg læst næsten hver dag og det er altså noget af en bedrift. Tidligere har jeg fundet en bog, slugt den og så er der gået flere måneder før jeg fandt en ny bog der appelerede til min læselyst. I det her er jeg blevet mindet om, hvor skønt det er at læse og hvad der gør det lettere for mig at læse.

Mine tricks til mere læselyst

  • Hav gang i flere bøger på en gang. Jeg har en kort bog med korte kapitler, jeg læser i toget. Det tager 20 minutter med metroen og det passer mig godt at jeg ikke bliver vildt opslugt af den. Jeg har typisk også gang i en fagbog og endelig en ”aftenbog” af en art.
  • Læs helst hver dag. Vaner tager tid og for mig hjælper det med faste vaner. I stedet for at ligge og surfe på telefonen læser jeg nu. Det giver mig mere ro og er en god måde at slutte dagen af på.
  • Du har tid. Jeg vil vove den påstand at alle kan finde 10 minutter til at læse hver dag og den kan med fordel tages på telefontiden.
  • Gør bøgerne tilgængelige og appetitlige. Vi har flere bogreoler med låger og der står bøgerne rigtig fine. Jeg får dem dog ikke taget frem så tit. Typisk har jeg en bog i tasken og en på natbordet. Vi har en meget lang gang, der er for smal til skabe mv. Der er nu en kæmpe tallerkenrække, der fungerer som bibliotek.
  • Få inspiration på nettet. Jeg er begyndt at følge forlag og boganmeldere på Instagram og blogs og det giver mig masser af inspiration til kommende læsestof. Nogen biblioteker gør noget af det samme, men min erfaring er, at det er primært målrettet børn.
  • Lån, køb og del bøger. Jeg reserverer bøger og låner både fra biblioteket og omgangskredsen. Samtidig låner jeg også gerne mine bøger ud. Jeg har også været på arbejdspladser med byttereoler, hvor man kunne aflevere og tage bøger, hvilket jeg synes var genialt.

Jeg er vild med at have genfundet min læselyst. Efter Bogforum 2018 er der ingen tvivl om at jeg skal med igen i 2019 og have endnu mere inspiration.

_____________________________________________________________________________
Følg gerne med: Instagram @Copenhagenfamily og Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *