fertilitetsbehandling
DET PERSONLIGE

Fertilitetsbehandling

Tilbage i den tidlige sommer i 2016 tog jeg et par runder hos min psykolog. Jeg var så ked af det og synes verden var vanvittig frustrerende og uretfærdig. Hver gang jeg tænkte, at nu kørte det, kom der noget nyt, jeg skulle arbejde med. Et nyt sving i livets vej. Det der fyldte rigtig meget var projekt baby, der havde været i gang i et år. Beslutningen om et barn havde været udskudt indtil sommeren før.

Det var først der, jeg kunne mærke ordentligt efter og mærke at jeg gerne ville være mor og udvide min og Nicolais familie. Det ville Nicolai også, dog være far, men havde givet mig plads til at mærke efter. Gennem længere tid havde vi kigget på hus, men intet passede vores krav. Egentlig ville jeg søge nyt job, men havde sat det på pause. Jeg kunne godt lide mine kolleger og jeg ville ikke skulle gå til en ny chef med en graviditet lige med det samme. Men efter et års med ægløsningstest og meget lagengymnastisk, var vi på vej mod fertilitetsbehandling og jeg følte mig røvrendt af livet.

Tabu og bekymringer om fertilitetsbehandling

Hvilket er en voldsom ærgerlig følelse af så mange grunde, men ikke desto mindre fordi ufrivillig barnløshed rammer 20% af danskerne. Forskellige grunde og forskellige forløb, men følelsen af at ønske sig et barn, der ikke kommer, kan så mange genkende. Jeg havde da også læst alle de historier og alligevel følte jeg mig voldsomt alene. Det er bare stadig et tabu at melde ud af ungen ikke kom efter en gang lagengymnastik, men at der var ekstra bekymringer, undersøgelser og behandling til.

Et år senere var vi stadig uden barn eller graviditet. Jeg havde set en fantastisk stilling og da jeg igen fik min menstruation søgte jeg og fik den. Over sommeren tog vi turen til egen lægen og mens jeg startede mit nye job, fik jeg lavet alle de nødvendige undersøgelser til fertilitetsbehandling. Egentlig startede vi på en måde i fertilitetsbehandling lige der. Vi tog den med ro. Vi havde brug for at mærke efter undervejs.

Hvad er prisen?

I forhold til timing var der en logistisk ting med mit job. Jeg var blevet fastansat i et barselsvikariat. Mine opgaver var derfor afgrænset til den anden kom tilbage og derefter skulle min leder og jeg skabe min nye stilling. Derfor ville jeg gerne udskyde fertilitetsbehandling så jeg sikrede, at den anden nåede tilbage inden jeg gik på barsel. På den måde skulle min arbejdsplads ikke finde en helt tredje til stillingen.

Jeg var utrolig bange for, at det ikke ville lykkes. Der blev både talt om adoption og brugen af donor. Der blev også talt om at forblive barnløse, og hvordan vi ville have det med det. Det fyldte så utrolig meget af vores liv, men vi blev også enige om at et barn ikke var for enhver pris. Det tog på vores forhold og vi ville ikke risikere vores forhold for et barn. Fertilitetsbehandling skulle være så længe, vi følte, at vi som par og mennesker blev stærkere af det. Hvis vi følte det gik den forkerte vej, ville vi trække stikket og vælge barnløsheden. Det betyder ikke at jeg i dag ville vælge Hjalte fra. Men før Hjalte kiggede vi på vores liv og fandt en masse skønne ting at være taknemmelige over, som også ville være der, hvis der ikke kom et barn.

Snakken om hvad-hvis

Det er så vigtigt at have de snakke i et parforhold. At kunne tale om de svære følelser og kunne tænke og tale om hvad-hvis. Det skal dog være på en måde så frygten og sorgen kan deles, men der også er plads til de positive ting. For os var det en rigtig god øvelse at tale om, hvad vi allerede havde. De ting ville vi jo ikke miste, hvis jeg ikke blev gravid. Der var nogen ting vi endda kunne dyrke endnu mere. Som barnløs er det underlig situation at ønske sig noget så voldsomt som man gør med et barn, uden helt at vide, hvad man går ind til. Jeg tror virkelig ikke at nogen er forberedte på at blive forældre. Men jeg tror på vigtigheden af at værdsætte nuet også når det er vanvittig og ubærlig svært.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *