Lyserod flamingo
FORÆLDRETANKER

Feministisk mor, lyserød flamingo og dreng

Jeg betragter mig selv som feminist. Sådan en der går op i ligestilling, lige muligheder og at både piger og drenge skal have alle muligheder for at udfolde sig. Der er selvfølgelig masser af forældrebekymringer og køn er en af dem for mig. Det har irriteret mig, hvor meget drengetøj er blåt. Barnet herhjemme får en dukke i fødselsdagsgave, fordi det er en god måde at lære empati for begge køn. Der er ingen problemer med at han har lyserøde ting. Han har dem bare ikke fordi… det bare ikke er sket. Men den den dag han vælger noget lyserødt, er jeg jo total klar til det. Troede jeg.

Der skete nemlig det på færgen mellem Hirtshals og Larvik, at Hjalte fandt en flamingo. Den er hamrende lyserød og med tonsvis af palietter, der endda har forskellige farver. Det er også en pung og dermed en ualmindelig spændende lynlås. Han forelsker sig med det samme og går rundt med den mens den får en masse knus. Det er jo her jeg, i alt mit overskud og åbensindethed ,skal købe en lyserød flamingo til min søn. Den koster 80 NOK og med en god kurs er det på ingen måde noget, der påvirker feriebudgettet.

Har du set dragen?

Alligevel finder jeg en blå drage frem. Den er nuttet og har store øjne. Der er hverken lynlås eller palietter. Desuden koster den 99 NOK. Man skulle tro jeg var nærig nok til at lade prisen tale til en lyserød flamingos fordel. Men da han rækker ud efter dragen, tager jeg i et snuptag flamingoen og gemmer den på en høj hylde. Da Nicolai lidt efter kommer, fortæller jeg om Hjaltes kortvarige interesse i den lyserøde flamingo, men vi kan jo begge se, hvor interesseret han er i dragen. Derfor køber vi den. Selvom en lille stemme i mig siger, at han jo faktisk gerne ville have en lyserød flamingo.

Hvorfor købte jeg ikke bare en lyserød flamingo til min søn? Det var jo den ultimative test af noget, jeg virkelig ikke troede var et issue. Det kunne handle om, hvad andre mon ville tænke, når han rendte rundt med en lyserød flamingo. Men det var ikke det der var på spil for mig der. I stedet handlede det om en skør norm om, at det kunne jeg da ikke købe til ham. Det virkede forkert i min mave at købe en lyserød flamingo, selvom mine mavefornemmelse samtidig sagde, det var det rigtige at gøre.

Det er netop det her, sociale normer gør. Det ligger på rygraden og fortæller hvad kan kan, skal, burde gøre ud fra fx alder og køn. Det kræver opmærksomhed og bevidsthed at både opdage dem og bremse sig selv i dem. Bryde dem eller udfordre dem efter temperament. Det overraskede mig, hvor lidt jeg formåede at gøre det i den situation.

Far redder dagen

En uges tid senere går vi rundt i en legetøjsbutik i Gøteborg. Mens jeg kigger på tøj kommer Nicolai retur med Hjalte, der holder selvsamme lyserøde flamingo som fra færgen. Nicolai siger, at Hjalte er helt vild med den og om det forresten ikke var sådan en fra færgen. Det kan jeg jo kun sige ja til og nu køber vi den. Den sad fast i klapvognen i flere dage og han elsker sin lyserød flamingo.

Det her handler både om sociale normer og om bevidst forældreskab. Som forælder er det så vigtigt at være opmærksom på sine egne reaktioner og adskille dem fra situationen. Hjaltes ønske om den lyserøde flamingo skal ikke begrænses af mine sociale normer, der pludselig stritter imod og forsøger at overbevise ham om en blå drage. I mine øjne er der ingen tvivl om at han skulle have haft en lyserød flamingo med det samme.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *