faelles_udgifter_til_faelles_barn
FORÆLDRETANKER

Fælles udgifter til fælles barn

Det er Valentines dag! På ingen måde en dag jeg fejrer. Men alligevel en god dag at sætte fokus på to ting, der kommer af kærlighed: Parforhold og børn. Jeg hører igen og igen fra og om kvinder, der står for størstedelen af opgaverne derhjemme. Der er også flere indlæg på bloggen på både opgaver, fordeling og torsdagsplanlægning. Hvis jeg skulle lave det meste herhjemme og have fuldtidsjob ville jeg nok både bukke under og have ingen tid til mig selv og mine interesser. Og når man vælger at indgå i et parforhold er man i mine øjne fælles om nogen opgaver i husstanden. På samme måde er der også fælles udgifter når man har et fælles barn

Tal om økonomien

Jeg er hurtig og god til at tage en masse ansvar på mig. Det er en kæmpe styrke. Men det er også noget rod når jeg tager solo ansvar for noget vi skal være fælles om. Desuden har jeg hverken tid eller energi til at tage alle opgaver og ansvar og det skal derfor fordeles. Økonomien herhjemme er det især mig, der står for. Jeg laver det årlige budgetgennemgang og sikrer betalingsservice mv. kører. Men vi har to indtægter og fælles udgifter. Derfor er det vigtigt at der er gennemsigtighed og Nicolai også har en forståelse for det. Han skal kunne tage over, hvis jeg ikke kan i en periode. Børn er jo dyre! Vi gør hinanden og Hjalte en bjørnetjeneste, hvis vi ikke har en fælles forståelse for vores fælles udgifter og vores fælles barn.

Underskudsforretning

Tidligt kunne jeg altså se, at det her babyprojekt ville blive en underskudsforretning for mig. Det synes jeg egentlig var vanvittig uretfærdigt, da han jo var, og er, et fællesprojekt. Vi har hver vores kort, hvert vores rådighedsbeløb og man blander sig ikke i hvad den andre bruger sine penge på. Men når jeg skulle købe noget til Hjalte, ville jeg jo bruge mit kort. Efterfølgende skulle jeg så overføre fra opsparingen til min egen konto. Det gav flere problemer:

  • Jeg ville bruge mine penge på Hjalte, der jo egentlig var en fællesudgift
  • Det var umuligt for Nicolai at have få et overblik over, hvad vi brugte på Hjalte 
  • Vores opsparingskonto blev et rod fordi mindre beløb konstant blev overført.
  • Det var umuligt at ligge et budget og vide om vi holdt det

Eget dankort starter tidligt

Derfor har Hjalte sin egen konto. Han har også sit eget visakort. Og han er komplet ligeglad. Det gør det dog så meget lettere for os at der er tale om fælles udgifter. Når børnepengene går ind på min konto, overfører jeg til Hjaltes konto. Der overføres også et fast månedligt beløb til hans konto. På den måde kan vi begge se, hvad der bliver brugt at penge og vi kan følge op på om budgettet holder.

Det sidste hængeparti var, når jeg købte eller solgte brugt. Da Mobilepay opdaterede så man kunne tilføje flere kort, blev jeg derfor meget glad. Penge ved salg går stadig ind på min konto og skal så overføres til Hjaltes. Men penge ved køb kan trækkes fra hans kort. Og for at være helt ærlig køber jeg nok mere end jeg sælger.

Hvad koster Hjalte nu?

I opstartsudgifter kostede han omkring 25.000 kr. Nu koster han sine børnepenge og 1000 kr. om måneden. Det dækker alle udgifter vi har til eller pga. Hjalte. Det vil sige zoo årskort, tøj, overtøj, sko, legetøj, den nye klapvogn, taske til dagpleje og alt andet. På et år har vi brugt ca. 18.000 kr. på ham. Det dækker medicin, tøj (det meste er dog købt brugt, ny klapvogn, rejser, fødselsdagspynt, sikkerhedsgitter, cykelstole og cykelhjelme og alt muligt andet, der helt sikker var nødvendigt, men som jeg ikke husker hvad var, blev brugt til eller er endt henne. Så måske var det egentlig ikke så nødvendigt.

Kærlighed og økonomi er ikke modsætninger

I vores tilfælde står jeg for det mest økonomi, men det er virkelig en af mine kæpheste at begge parter skal have indblik, overblik og forståelse for økonomien i et forhold bl.a. fælles udgifter. Det giver et godt fundament for at prioritere mange andre ting i familien. Det er svært at blive enige om prioritering af ferie, tøj, babyting eller bolig, hvis vi ikke taler fra samme udgangspunkt og forståelse.

Brug derfor dagen i dag på at hylde kærligheden. Til veninden, hunden, barnet, kæresten eller manden. Men brug den også til at definere jeres kærlighed. Kærligheden bliver ikke mindre af at man deles om huslige opgaver. Eller deles om økonomisk udgifter til et fælles barn. Din kærlighed som kvinde til din kæreste eller mand bliver ikke større af at du står for alt derhjemme. Eller bruger alle dine penge på jeres barn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *