Fælles kalender
DET PERSONLIGE

Fælles kalender, fælles ansvar og hverdagsliv

Jeg delte i det et tankespind, at jeg har tilføjet en ny funktion til vores fælles kalender derhjemme. Det gav nogen spørgsmål om det med familiekalender og så begyndte jeg at tænke endnu mere over det her. Det har altid været vigtigt for mig, at jeg ikke er sekretær for Nicolais kalender. Han er en voksen mand, der sagtens selv kan skrive ting i kalenderen. Derfor havde vi i mange år hver vores kalender. Min var af den analoge type og han skiftede hurtigt til en på telefonen. Senere begyndte jeg dog også på kalender på telefonen og så havde vi fælles kalender.

Det startede med, at vi havde hver vores. Her kunne vi sætte fælles aktiviteter ind og dele det med den anden. Egentlig en fælles kalender. Det var rart og fastholdt en fornemmelse af privatliv. Så skiftede vi telefoner. På de nye telefoner er en nyoprettet aktivitet som udgangspunkt delt. Det betyder at man aktivt skal ind og vælge den kun er for mig. Det er jeg for doven til. Desuden har vi efter snart 11 år sammen alligevel ikke det vilde privatliv. Så nu er alt bare i fælles kalender.

Planlægning og fælles ansvar

Vi følger et par principper for vores fælles kalender. Vi har begge Android telefoner og bruger den kalender, der fulgte med. Den er så delt via vores google konti. Det fungerer ret godt. Det eneste jeg savner er notifikationer. Før fik jeg en notifikation, når Nicolai tilføjede en aktivitet. Det gør jeg ikke nu og det kræver derfor jeg selv tjekker lidt frem og han lige siger det til mig. Koordinatoren i mig ville også elske, hvis vi havde hver vores farve, men det er jeg for doven til.

  • Man er selv ansvarlig for at skrive sine aktiviteter, planer og begivenheder i kalenderen.
  • Hvis det ikke er i kalenderen, gælder det ikke. Hvis jeg laver en aftale torsdag og skriver den i kalenderen er det bare surt show, hvis Nicolai har en anden aftale, men ikke skrevet den i kalenderen.
  • Sene møder, kurser eller andet på arbejdet skrives ind. Ved sent er det efter kl. 15, fordi der skal en af os gå for at hente Hjalte. Så hvis Nicolai har et sent møde skal det i kalenderen så jeg ved, at jeg skal hente den dag.
  • Fælles aktiviteter aftaler vi altid tydeligt, hvem der skriver ind. Det er helt enkelt ”skriver du det i kalenderen?”
  • Egne familieting planlægger man selv. I store træk så er jeg ansvarlig for invitere, planlægge og sige ja til invitationer når det er min familie og selvfølgelig skrive det i kalenderen. Undtagelsen er mine fætre, som Nicolai er gode venner med og ser mere end mig.
  • Venner følger samme princip som familie.
  • Man skriver navn ud for aktiviteten fx Nikoline: Hængepatter klatreting, Nicolai: cykeltur eller Fælles: oldemor fødselsdag. Hjalte skrives med den, der er med til aktiviteten fx Nikoline: Hjalte læge
  • Den eneste uden et navn er måske’er. I perioder er der ikke så mange weekendplaner og så står vi altid lørdag og googler, hvad der sker i byen. Når jeg finder noget spændende fx Bamse ballet, Hundens dag i Tivoli eller loppemarked så kommer det i kalenderen med en lys farve. Så springer det ikke i øjnene, men vi kan se det.

Ugeplanlægning er analogt

Hver torsdag har vi planlægningsaften. Nogen gange varer det hele aftenen fra Hjalte er puttet til vi går omkuld. Andre gange er det mellem aftensmad og Hjaltes putning. Det hænger også sammen med, at jeg ikke skal være projektlederen for vores fælles hjem. Her skriver vi den kommende uge på vores tavlevæg i gangen. Dog først fra lørdag. Vi laver madplan og bestiller fra Nemlig til levering lørdag morgen. Så har vi friske råvarer i weekenden og skal sjældent i et supermarked.

Der planlægges aktiviteter for weekenden eller vælges en hjemmedag, koordineres hente og bringe og andre aftaler fra fælles kalender på telefonen til familiekalender på væggen. Madplan, indkøb og listen med opgaver gennemgås. Der er faktisk to lister, fordi vi har hver vores. Torsdag tager vi så et kig og fortæller, hvad status er på opgaverne. På den måde går ingen og undrer eller irriteres over, hvorfor der ikke sker noget med en aftalt opgave.

Jeg ved godt det her med fælles kalender og opgavelister lyder af utrolig meget. Det kan jeg godt forstå. Det vil sikkert også være en omvæltning, hvis man gør alt det her på en gang. For os er det hele kommet gradvis, på nær torsdagsplanlægning som kom på en gang. Men det har været det hele værd. Det giver os meget mere ro i hverdagen og giver overskud til en masse andre sjove ting.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *