bevidst foraeldreskab
DET PERSONLIGE

Bevidst forældreskab

Bevidsthed er blevet det nye sorte indenfor selvudvikling det sidste årti og det har også nået til forældreskabet. Således er bevidst forældreskab en nyere retning indenfor forældreskabet. Det er en retning, jeg bestemt kan se mig selv i som mor og menneske. Grundpræmissen i bevidst forældreskab er, at vi ikke kan kontrollere alt. Der er utrolig mange ting i livet, der uundgåeligt vil påvirke børns liv, men som vi er magtesløse overfor. Klimakrise, terrorfrygt og teknologisk udvikling kan man ikke bare fjerne, selvom det ville være fantastisk. Det eneste man kan påvirker er måden, man er forælder på. Relationen og tilknytningen til barnet har man i mange år vidst var afgørende for barnets trivsel, og i bevidst forældreskab er det netop her energien sættes ind.

Der er utrolig mange forfattere indenfor bevidst forældreskab, men Shefali Tsababary, Aletha Solter og Alfi Kohn har skrevet de primære engelske bøger om emnet og flere af dem er også oversat til dansk. Af danske forfattere finder vi Mette Carendi og Kisser Paludan, der er meget aktive. Jeg har samlet sammen og kommer her med et sammendrag af essensen i bevidst forældreskab.

Den følelsesmæssige bagage

Der hvor bevidst forældreskab er spændende for mig, ligger i ideen om børn som deres forældres ultimative triggere. De kan simpelthen ramme alle de rigtige knapper hos forældrene. Samtidig giver rollen som forælder en masse blandede følelser som magtesløshed, famlen, usikkerhed, energi og kærlighed, der kan påvirke forælderens følelsesmæssige bagage. Følelser er i bund og grund uregerlige og irrationelle, men mennesket har udviklet sig i en retning, hvor vi helst vil forstå, beskrive og fikse alt. Det betyder, at det er utrolig svært for mange at forholde sig til følelser. Problemet er, at det er utrolig usundt for den mentale trivsel at begrave sine følelser og ikke forholde sig til dem.

Derfor bliver det vigtigt i bevidst forældreskab, at forælderen er bevidst om sine egne følelser. Man skal kunne mærke og reflektere inden man reagerer. Alle har følelsesmæssige bagage, men den dårlige af slagsen som fx fysisk eller psykisk svigt eller tilknytningstraumer, kan man ubevidst give videre til sit barn. Situationer kan eskalere når forælderen reagerer med sine uforløste traumer og følelser på en situation med sit barn. Det er det samme som jeg tidligere har skrevet om under børnefølelser og ekstra-reagere.

Magtesløshed og bevidst forældreskab

For at give et eksempel har jeg haft det svært, når Hjalte græd. Magtesløshed er en stærk følelse, som jeg ofte blev udsat for i min barndom. Der var ingen voksne, der tog ansvar eller hjalp mig med at forholde mig til følelsen af magtesløshed. Når Hjalte græder voldsomt og jeg ikke kan finde årsagen, rammes jeg af magtesløshed. Den kan være overvældende og jeg kæmper for at holde hovedet koldt. Jeg arbejder på at adskille mine erfaringer og reaktioner fra barndommen med mig som mor. Som mor er jeg tålmodig, anerkendende, lyttende og hjælpsom. Som barn var jeg vred, frustreret, ked af det og havde mest lyst til at kaste med noget og skrige. Ingen er perfekte og jeg har kastet med ting foran Hjalte. Men der er langt i mellem og ofte får jeg reflekteret og stoppet, inden jeg kaster hans legetøjstelefon tværs gennem stuen.

Tag følelserne alvorligt

Som voksen kan man argumentere og bortforklare sin egne følelser. Især hvis der i egen barndom ikke har været hjælp til at lære at forholde sig følelserne. Mange af os flygter fra negative følelser og laver selvregulering gennem mad, logik, træning eller en vane som at bide negle. Den tilgang er ikke den smarteste at lære barnet. I stedet for at distrahere eller tilskrive barnets følelsesudbrud dets stædighed, trodsighed eller surhed, skal barnets følelser tages alvorligt. Følelser og oplevelser hos børn, også voksne for den sags skyld, må aldrig behandles moraliserende, dømmende eller generaliserende når man arbejder med bevidst forældreskab.

Børn er fantastiske væsener, der lever i nuet. Voksne derimod kan blive grebet af fortiden så den i høj grad påvirker nutiden. Som i eksemplet om magtesløshed er det som forælder en stor opgave og ansvar at adskille sin egen fortid fra sin nutid. Samtidig er forældre grebet af fremtiden. Mens jeg leger med Hjalte er min hjerne også i gang med at planlægge aftensmaden, huskelisten til vuggestuen i morgen, hvad jeg skal nå, når Hjalte er puttet, og om jeg har betalt en regning og krydret med overvejelser om klimakrise og karrieremuligheder. Det er så forbandet svært som voksen at være i nuet med barnet.

Skab rammer og vær en rollemodel

Som forælder er det helt essentielt, at man skaber det Tsabary kalder tydelige, konsekvente og omsorgsfulde rammer for barnet. Det handler ikke om straf, men at give barnet vilkår for udvikling på et niveau, der matcher barnets alder. Det handler om at justere forælderens egne forventninger til sig selv og barnet. På den måde handler bevidst forældreskab mere om forældrene end om barnet. Det er forældrene, der er essentielle for barnets udvikling og derfor der, barnets trivsel skal starte. Som jeg skrev om med selvtillid og selvværd, arver børn utrolig meget fra deres forældre. Børn kan ikke få et bedre selvværd end deres forældre havde. Derfor skal der også der, startes med at forælderen ser indad. På samme måde lærer barnet om rammer ved at iagttage forælderen. Når forælderen viser, at hans eller hendes egne grænser ikke skal overskrides og viser respekt for de sociale spilleregler i samfundet, vil barnet lære ad den vej.

Børn kopierer altid forældre. De er født med både radar og røgtensyn og opfatter meget mere end forældrene altid er opmærksomme på. De ser og hører hvordan forældrene reagerer og handler både overfor sig selv og for andre mennesker og det tager barnet med sig ud i livet.

Hvis du vil læse mere, kommer der et nyt indlæg til teori tirsdag om en uge. Du kan også se litteraturlisten her

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *