barn-med-nyrebaekkenbetaendelse
SYGDOM

Barn med nyrebækkenbetændelse

Sygdom fyldte en rigtig stor del af mit første år som mor. Hjalte var nemlig et barn med nyrebækkenbetændelse. Det vidste vi bare ikke til at starte med. Hans eneste klare tegn var afvigende social kontakt. Det betyder, at der var meget langt mellem øjenkontakt, smil, grin og ansigtsmimik. Det blev konstateret det han var 6 uger af sundhedsplejersken, men jeg havde mistænkt, der var noget galt i et par uger.

Øjenkontakt og Tryghedscirklen

Hjalte havde også smerter pga. nyrebækkenbetændelse. Voldsomme smerter der blev værre hele tiden. Det vidste vi dog heller ikke. I bagklogskabens irriterende lys kan jeg godt se at hans gråd var en smertegråd. Men i den situation kunne jeg ikke høre det. I stedet var han pylret hele eftermiddagen. Det tog også 2 timer at putte ham, hvor vi gik med ham på skift. Den voldsomme gråd og følelsen af at han afviste mig når han nægtede at kigge på mig, gav mig en efterfødselsreaktion. Det trickede også min største frygt i forhold til min egen barndom: At jeg havde skadet Hjalte.

Pludselig var vi en sårbar, udsat familie med forhøjet risiko for depressioner og skilsmisse. Det skyldtes Hjaltes problemer og min efterfødselsreaktion. Ingen kunne give en grund til hans kontaktproblemer, men vi blev tilbudt forældrekurset Tryghedscirklen. Det skulle styrke os som forældre og par til at være i den svære situation. Hvad der i starten føltes som et voldsomt nederlag blev i sidste ende et forløb med værktøjer, vi stadig bruger halvandet år efter.

Indlæggelser med nyrebækkenbetændelse

Lige inden starten på Tryghedscirklen blev Hjalte indlagt. Tallene for urinprøverne var ikke vanvittig høje og nyrebækkenbetændelse er sjælden hos små drenge. Vi brugte to dage på udredning, hvor hverken Hjalte eller jeg sov. Til sidst begyndte de på medicin i drop og urinprøverne viste da også nyrebækkenbetændelse. Efter 8 dage kom vi hjem med beskeden, at han var rask. Der er links til alle indlæg, hvor du kan læse om forløbet længere nede. Der var nu ingen problemer med hans sociale kontakt nu. Han har haft så ondt at han ikke kunne overskue øjenkontakt. Det skærer stadig i mit hjerte, at hans første måneder i sit liv foregik sådan.

Hjalte fik nyrebækkenbetændelse to gange til og vi blev nu sendt til Rigshospitalet. Der gik en udredning i gang, der skulle strække sig over 4 måneder med forebyggende medicin. Hjalte var ikke med på den og tog derfor to runder nyrebækkendebetændelse på 2 måneder. Der satte fart på udredningen. Hjalte havde tilbageløb i urinlederen. Når han tissede kom noget af urinen tilbage til nyren og blæren blev aldrig helt tømt. Derfor var der god grobund for bakterier. En lille operation og så var han rask.

Fortid, nutid og fremtid

Operationen er en midlertidig løsning til han vokser fra det. Der er halvårlige kontroller og åben indlæggelse frem til han smider bleen. Når han får feber eller smerter skal vi i kontakt med Børnemodtagelsen. Jo nærmere vi kommer en kontrol jo større chance for, at han igen bliver et barn med nyrebækkenbetændelse. Derfor fylder sygdom fortsat en stor del af vores liv.

2 måneder gammmel baby med feber og gråd
Fra børnemodtagelse til børneafdeling
Utrøstelig, pirrelig og meget syg
Dygtige sygeplejerske på Hvidvore Hospital
Hjaltes første nytårsaften
Amning under og efter indlæggelse
Charmetrold, flirt og helt rask
Indlæggelse, følelser og overspringshandlinger
Tredje indlæggelse med barn
Fjerde og femte indlæggelse
Ferieplaner, lettelse og operation
En aften på børnemodtagelsen
Sjette indlæggelse og hverdag
Erfaringer med blærepunktur
Jeg gider ikke være her
At miste noget
Danske Hospitalsklovne

Råd og tricks

Under alle indlæggelserne har jeg fået et indblik i hospitalerne som jeg gerne ville være foruden. Ikke fordi de er dårlige. Hospitalerne er pressede steder, men samtidig fyldt med dygtige medarbejdere. Men gennem runderne med et barn med nyrebækkenbetændelse har jeg skrevet mine råd og erfaringer.

30 minutters regel ved babygråd
Indlæggelse under barsel
Indlæggelser, operation og arbejde
Mine erfaringer med drop og baby
Mine råd til indlæggelse med barn
Mine råd til pårørende til syge børn
Pakkeliste til indlæggelse med barn
Sådan taler du med dit barn

Da jeg lavede det her indlæg læste jeg alle de gamle igennem. Og så blev jeg overvældet. En af konsekvenserne fra min barndom er, at jeg er rigtig god til at skubbe følelser væk. Det er egentlig ikke en god ting udover når det handler om mit barn. Da Hjalte blev syg skubbede jeg nemlig alle mine følelser væk. Fokus blev udelukkende på ham. Det gør det stadig hver gang han får feber og vi taler om at ringe til Børnemodtagelsen. Det sker også ved hans halvårlige undersøgelser. Det er både noget jeg har fra min barndom, men det er også noget, der følger med at blive mor. Jeg hører og læser fortællinger om mødre, der presses til det yderste, men ved at det handler om barnet. Det handler dog aldrig om at være perfekt. Det handler om overlevelse og gøre det godt nok!


Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *