navigere i livet
DET PERSONLIGE

At navigere i livet

Helt tilbage i mit og Nicolais forholds spæde start har det “at navigere” været en standardfrase. En af den slags der har hjulpet på vores kommunikation og forebygget mange misforståelser. Den hurtige version når folk høfligt spørger, siger jeg, at jeg ikke har haft helt snorlige forældre og som konsekvens en noget skæv barndom. Derfor er der ting, der er enormt energikrævende. Sociale relationer og praktiske opgaver kan til tider være drænende. Det var endnu tydeligere, da vi mødte hinanden og i årene efter, hvor jeg da også nåede to gange med stress og fire psykologer. Derfor har det hjulpet rigtig meget at have et fælles sprog for de her tidspunkter. Her er det at navigere i livet været vores.

At navigere i livet eller i dagligdagen bare at navigere bruger jeg ofte i sociale relationer. Se familiefesten som et stort skakspil. Jeg skal tale lige meget med alle mulige familiemedlemmer, huske hvem den der barndomsven er, tage højde for alt det der ikke tales om, undgå alle de ubehagelige emner, huske den korrekte smalltalk og tilgodese alle andres behov for emner og socialisering. Det er at navigere. Det er en del af livet og alle gør det. Men hvis den der barndom ikke har været helt snorlige så kræver det ekstra meget energi. Det er ikke bare til familiefesterne. Som en person med et udpræget pleasergen træder det også i kraft i alle mulige andre sammenhænge. Det arbejder jeg stadig med, men en stor hjælp er at have et sprog for det.

Respekter den andens grænser

At navigere i livet kan være benhårdt og det er ikke altid jeg kan eller vil uddybe, forklare eller soppe rundt i følelserne. I stedet vil jeg måske gerne stene en masse serier, fordybe mig i en bog eller gå en lang tur. Det kan være så fristende at prikke når ens partner har det sådan. I den bedste mening kan man komme til at overskride den andens grænser. Det kan blive påvirket af forskellige kærlighedssprog og opvækst. Måske er den ene vokset op med aldrig at tale om følelser og den anden er vokset op med altid at snakke om alt i familien.

Her er det jeg kan bruge navigering. Jeg kan sige, at jeg er træt af at navigere og Nicolai forstår at han skal give mig lidt rum og ro. Det er ikke noget jeg tænker over mere og derfor har jeg vist også skrevet det hist og her på bloggen. Det er simpelthen bare en del af mit ordforråd. Derfor tænker jeg også at Hjalte lærer det. Vi bliver nemlig alle trætte af at navigere i livet en gang imellem. Dog håber jeg ikke at det få samme betydning for ham som det gør for mig.

Følg gerne med på Instagram @Copenhagenfamily, hvor jeg deler mere fra min hverdag, og Facebook, hvor du kan følge med når der er nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *