Forældretanker

Første øjenkontakt og smil under amning

Efter Hjaltes indlæggelse kom der i løbet af en måned to episoder, hvor jeg følte mit hjerte hoppe af glæde. Ved begge lejligheder følte jeg mig inkluderet i ”morgruppen”, hvor jeg ellers havde følt mig udenfor.

Tirsdag den 9. januar ammede jeg Hjalte mens vi var sammen med mødregruppen. Jeg sad i en almindelig stol og han kiggede op på mig. Det var som om han for første gang opdagede, at han kunne se mig og se mig i øjnene under amning. Det var helt igennem fantastisk og alle samtaler omkring mig blev ligegyldige og stilnede af for mig.

En uge efter ammede jeg ham hos babypasserne inden Tryghedscirklen. Mens jeg ammede ham, slap han brystet og smilede til mig. Det var helt fantastisk at opleve, hvordan han i virvaret af mennesker, lugte og lyde valgte at søge kontakten med mig.

I december havde jeg spurgt i mødregruppen, om de oplevede at deres børn kiggede og smilede under amning. Det havde de stort selv alle og umiddelbart efter samtalen, så jeg selv en dreng smile og have en hyggestund med sin mor under amning. Jeg var så misundelig på det øjeblik de havde. Jeg sad med Hjalte i mine arme. Han havde været meget pirrelig og ked af det og løsningen var at svøbe, give sut og en stofble over hovedet. Han sov sødt, men jeg savnede inderligt de tidspunkter, hvor han opsøgte kontakt med mig.

Jeg ved i dag at det ikke handler om fravalg eller tilvalg som sådan, men at han var syg og ikke havde overskud. Følelsesmæssigt var det rigtig hårdt at han sjældent opsøgte kontakt og oftere ville kigge på en hvid væg end mig. Han er nu på vej mod de 5 måneder og han ser ikke på mig hver gang. Det er som om du stadig glemmer, at du kan det. Det hænder dog oftere og oftere, at han ser mig og smiler til mig. Hver gang smiler jeg tilbage, vi taler sammen og jeg håber aldrig jeg kommer til at tage de stunder for givet.

Det er en lektie jeg tager med fra Hjaltes sygdomsforløb. Jeg vil ikke tage hans kontakt for givet og værdsætter hver gang vi har kontakt uanset formen og hver gang han tager imod eller opsøger min kontakt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *